Obilježena 28. obljetnica osnutka 2. bojne 4. brigade ZNG-a

Prigodnim programom u Sinju je 1. lipnja obilježena 28. godišnjica od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a ‘Cro angelsa’.

Program je počeo u 10 sati misom zadušnicom u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske za poginule i umrle pripadnike postrojbe, koju je predvodio fra Danijel Stipanović.

Nakon svečane euharistije uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i na Spomen obilježju poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu ispred zgrade Gradske uprave.

Uz članove udruga ‘Cro Angels’ i ‘Veterana 4. gbr.’, vijence su položila izaslanstva ostalih udruga iz Domovinskog rata, Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, GSOSRH, Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Trilja te prijatelja poginulih pripadnika ove postrojbe.

Nakon intoniranja himne ‘Lijepa naša’, koju je na trubi izveo Mladen Poljak i minute šutnje za poginule branitelje, molitvu odriješenja predvodio je fra Danijel Stipanović. U prigodnom obraćanju sve nazočne, ispred Udruge 2. bojne ‘Cro Angels’ pozdrave je uputio tajnik Udruge i prvi zapovjednik postrojbe Neven Bazina, koji je u svom govoru kratko podsjetio na slavni put postrojbe.

 

Pozdravne riječi uputio je, u ime načelnika i gradonačelnika cetinskog kraja, dogradonačelnik Sinja Zlatko Ugrin, koji je iskazao zahvalu svima koji su ponosno nosili odoru hrvatskog vojnika kroz ovu postrojbu, s posebnim sjećanjem na one koji su položili živote u obrani Hrvatske.

Pozdravljajući nazočne u ime Splitsko-dalmatinske županije, pročelnik Damir Gabrić kazao je kako Dalmacija danas ima nekoliko svojih velikih slavlja, u Sinju osnutak 2. bojne, u Resniku 1. bojne, a u Imotskom 3. bojne 4. brigade, dok se u Splitu obilježava Dan osnivanja 114. brigade.

Pozdravljajući okupljenne i čestitajući slavljenicima njihov dan izaslanik Ministra hrvatskih branitelja brigadir u miru Matko Raos, je između ostalog kazao:

– ‘Zadovoljstvo mi je biti s vama, četvrtašima, prisjćajući se puta u kojem je stvorena država i Hrvatska vojska. Odabrali ste u tom vremenu put bez povratka, povijest nas tome uči. Slavan je bio put vas Hrvatskih anđela, od Trilja, Otoka, Kruševa, Vrlike, Južnog bojišta, sve do Oluje’.

U ime Ministarstva obrane i GSOSRH okupljnima na ovoj svečanosti obratio se brigadir Željko Nakić, ističući kako je počašćen što je određen da bude izaslanik ratnih zapovjednika 4. GBR. generala Damira Krstičvića i Mirka Šundova.

– ‘Ovo je izvrsna prigoda da se svega prisjetimo. Ono što danas obilježavamo ovdje i diljem Dalmacije je veliko i nije postalo s vremnom manje. Zbog svih onih razloga zbog kojih neki misle da jest, nije manje. Mi danas obilježavamo trenutke kada je nastajala hrvatska država’, kazao je između ostalog brigadir Željko Nakić.

Uz pripadnike 2. bojne, svečanosti su nazočili predstavnici drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, na čelu generalom Rahimom Ademijm te druge osobe iz javnog i društvenog života.

Svečani program obilježavanja 28. godišnjice od osnutka ‘Cro angelsa’ nastavljen je prigodnim druženjem u ugostiteljskom objektu u Turjacima.

Podsjetimo, 1. lipnja 1991. u Trilju, na predjelu ‘Predvojnička’, postrojilo se 105 dragovoljaca iz cetinskog kraja, Hercegovine i drugih područja Dalmacije. Poslije toga pripadnici postrojbe su u školi u Otoku imali pripreme za ratne dane koji su uslijedili. Bio je to početak velikog ratnog puta slavne postrojbe.

Legendarna 2. bojna ratovala je pod imenom ‘Hrvatski anđeli’ ili ‘Sinjska bojna’, a ostavila je neizbrisiv trag u povijesti obrane Dalmacije, osobito njenog juga. Bio je to težak i trnovit put, ali istodobno put ponosa i slave. Tim putem prošlo je 460 vitezova, od kojih je 27 položilo svoje živote na oltar Domovine, od posljedica rata umrlo je 20 pripadnika, a njih preko 280 ima trajne posljedice i invalidi su Domovinskog rata.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano