Obilježen Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine

U organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata s područja Sinja i cetinskog kraja, uz suorganizaciju Grada Trilja i potporu Grada Sinja, 30.05.2019.g. obilježen je Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine.

Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulih hrvatskih branitelja u Spomen parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata, ispred zgrade Gradske uprave Sinj. Vijence su položili predstavnici braniteljskih udruga proizišli iz Domovinskog rata, gradova i općina s područja cetinskog kraja, predstavnici gradskih vijeća Sinja i Trilja, političkih stranaka, Ministarstva hrvatskih branitelja, Vojarne 126. brigade HV-a Sinj, MUP-a, Viteškog alkarskog društva i drugi. Himnu ‘Lijepa naša’ izveo je sinjski glazbenik Joško Delić Zurzi, a molitvu odrješenja molio je župnik Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Perica Maslać.

Izaslanstva su potom položila vijence pred bistom prvog predsjednik Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Nakon toga, program obilježavanja Dana branitelja nastavljen je u Trilju. U crkvi svetoga Mihovila služena je sveta misa zahvalnica za Domovinu i sve poginule i preminule hrvatske branitelje. Svetu misu predvodio je triljski župnik i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas, uz koncelebraciju fra Daniela Stipanovića. U svojoj propovijedi don Stipe je istaknuo kako hrvatski narod uvijek treba biti ponosan na svoje branitelje. Posljednjih 15-ak godina, kaže, narod je izgubio taj ponos pa spušta glavu pred svima.

‘Zato je potrebno kada obilježavamo obljetnice podignuti glavu i pogled, podignuti svoj ponos. Ne prkos, nego svoj zdravi ponos, kakvog je Isus Krist svjedočio pred svojim apostolima i onima koji su ga slušali’, kazao je don Stipe Ljubas.

Nakon svete mise uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenja svijeća na Spomen obilježju poginulih branitelja ispred triljske crkve te mimohod hrvatskih branitelja do triljskog gradskog parka. Nazočnima se obratio gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, koji je kazao kako im je čast i zadovoljstvo biti domaćini i suorganizatori ovogodišnjeg obilježavanja Dana branitelja Sinja i Cetinske krajine.

‘Važno je obilježiti ovaj dan, da se nikada ne zaboravi ono što su naši hrvatski branitelji učinili. Svjedoci smo da zaborav ponekad ‘pojede’ sve ono dobro što su učinili kroz Domovinski rat. Zato s ovakvim obilježavanjima nastojimo sve to otrgnuti zaboravu i s pijetetom i dostojanstvom, najprije prema žrtvama, a onda i na ovima koji su ostali kao svjedoci cijelog vremena, da iskažemo poštovanje svima njima’, kazao je Šipić.

Iako je bilo planirano da mimohod ide preko Triljskog mosta prema visećem mostu te preko njega do gradskog parka, zbog loših vremenskih prilika sudionici su do parka stigli preko Ulice Poljičke Republike.

Vijenci su položeni i zapaljene svijeće na spomen obilježju poginulom hrvatskom branitelji Igoru Lipotiću Igiju.

Druženje branitelja i uzvanika nastavljeno je u triljskom gradskom parku, uz tamburaše i sportske igre. Dodajmo kako je program obilježavanja Dana branitelja Sinja i Cetinske krajine vodio naš istaknuti pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano