Održani 4. susreti braniteljica Domovinskog rata

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, gradova Splita i Solina, a u organizaciji Kluba žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, Podružnice Splitsko-dalmatinske županije, u subotu 25. svibnja 2019. godine održan je već tradicionalan 4. Susret žena-braniteljica Domovinskog rata RH u Solinu i Splitu. Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, u Domovinskom ratu aktivno je sudjelovalo 24.246 žena.


Program proslave započeo je okupljanjem sudionica u Solinu. Potom su položeni vijenci i upaljene svijeće na spomen obilježju u Solinu i na spomen križu na splitskom groblju Lovrinac. Za sve poginule, nestale i umrle branitelje i braniteljice služena je sveta misa u crkvi Gospe od Otoka u Solinu koju je predvodio župnik don Ranko Vidović.

Nakon Solina, svečani program nastavljen je u Splitu. U Domu Hrvatske vojske ‘General-bojnik Ivo Jelić’ u Lori održana je svečana akademija i otvaranje izložbe ratnih fotografija ‘Žena – majka – ratnica’.

Prisutnima se kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović obratio župan Blaženko Boban, saborski zastupnik Petar Škorić obratio se u ime Hrvatskog sabora, a kao izaslanik Ministarstva obrane RH okupljene braniteljice pozdravio je i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, komodor Ivo Raffanelli. Braniteljice je u ime Grada Splita pozdravio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, a u ime organizatora okupljenima su se obratili Bruno Vukić, predsjednik UDVDR – podružnica SDŽ i Mirjana Rakijar, predsjednica Kluba žena UDVDR – podružnica SDŽ.

Nakon razgledavanja izložbe svečanost je nastavljena uz prigodni ručak i glazbeni program, a svi zainteresirani su mogli obići i brodove u ratnoj luci, stadion Poljud i trofeje sale HNK Hajduk.

Na susretima je ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata bila predsjednica udruge Sandra Rapčak.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »