Obilježene 24 godine od VRO „Bljesak“ u Okučanima

Dvadeset i četvrta obljetnica vojno-redarstvene operacije “Bljesak” u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija obilježena je u srijedu 01.05. kod spomen-obilježja “Kristalne kocke vedrine” u Okučanima, gdje su počast poginulima odali suborci, članovi obitelji i prijatelji, udruge proistekle iz Domovinskog rata te najviši predstavnici države, Sabora i Vlade. Obilježavanju je prisustvovalo sedam članova Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Brodsko-posavske županije.

Operacija “Bljesak” počela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su imale oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, 9 ih je naknadno umrlo od posljedica ranjavanja, a 162 su ranjena.


Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području. Nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995., slijedila je “Oluja” kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji.

Na obilježavanju obljetnice “Bljeska” u Okučanima sudjelovali su hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar- Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, izaslanik premijera i ministar obrane Damir Krstičević, ministri unutarnjih polova i hrvatskih branitelja Davor Božinović i Tomo Medved te drugi dužnosnici.

Središnja svečanost na kojoj je Krešimir Šimić, dijete poginulog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i član UDPNHBDR-BPŽ pročitao imena poginulih u “Bljesku” popraćena je glazbenim programom, a prošla je bez govora dužnosnika koji su na spomen-obilježje položili vijence, dok su na 51 “kocku vedrine”, koje simboliziraju poginule hrvatske branitelje, položene ruže.

„Danas s posebnim pijetetom i dostojanstveno obilježavamo vojno-redarstvenu operaciju ”Bljesak” kojom je počelo konačno oslobađanje hrvatskog teritorija i reintegracija cijele Hrvatske“, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Istaknula je kako žali i suosjeća s obiteljima svih poginulih, nestalih i preminulih branitelja. Ustvrdila je da, osim o prošlosti, valja govoriti i o budućnosti te je zahvalila novim naraštajima vojnika i policajaca koji vode brigu o sigurnosti.

„Sjećamo se svih koji su dali život u operaciji Bljesak i iskazujemo im veliko poštovanje. Sjećamo se svakog tko je stradao u ratnim zbivanjima. Mi danas obilježavamo pobjedu Hrvatske vojske. Ovo područje bilo je okupirano od velikosrpske vojske. Prisjećamo se svih stradalih“, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Ministar obrane Damir Krstičević iskazao je zahvalnost svima koji su pridonijeli u Domovinskom ratu, poručivši da je “Bljesak” bio vrhunska operacija Hrvatske vojske pod vodstvom prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da je operacija “Bljesak” izvedena “kirurškom preciznošću” kojom je vrlo uspješno neutraliziran neprijatelj.

Program svečanog obilježavanja započeo je u jutro u 8:00 sati budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH, a središnja svečanost održana je kod spomen-obilježja “Kocke vedrine”. Molitvu, te svetu misu zadušnicu u crkvi Svetog Vida za poginule hrvatske branitelje i umrle od posljedica ranjavanja u operaciji “Bljesak”, te za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu predvodio je vojni ordinariji monsinjor Jure Bogdan koji im je iskazao zahvalnost što su dali život za neovisnost i slobodu Hrvatske.

Za posjetitelje je poslije svete mise organiziran i Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, prezentacija projekta “Kadet” i studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” te dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Također, izveden je i i prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga, u Spomen parku hrvatskim vitezovima u Okučanima.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano