Priopćenje za javnost UDPNHBDR

Zbog velikog broja upita članova udruge i građana dužni smo javno reagirati priopćenjem ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Ovim putem molimo sve kandidate na predstojećim izborima za EU parlament da se suzdrže od korištenja imena Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u predizborne svrhe. Naime, naša udruga podržava sve hrvatske građane u političkom aktiviranju, pa tako i djecu poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i članove naše udruge, koje u tom smislu i ohrabrujemo svjesni činjenice da političari donose odluke koje uvelike utječu na naše živote, a smatramo da nitko ne može bolje razumjeti probleme naše populacije od onih koji su i sami dio te iste populacije.

Ponosni smo na činjenicu da su neki članovi naše udruge ujedno i članovi različitih političkih stranaka, te ne moraju, niti žele posebno naglašavati svoje članstvo u udruzi, obzirom da su u svojim zajednicama prepoznati po svom radu, angažmanu i aktivizmu u korist sve djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Neprihvatljivo nam je korištenje imena Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u vlastitoj političkoj promociji pojedinaca, a posebno ružnu poruku šalje ako se članstvo ili aktivizam u udruzi koristi tek kao lijepa crtica u biografiji – pogotovo ako je ono trajalo manje od dva mjeseca i to prije nepunih 12 godina.

U ovih (uskoro) 12 godina od osnivanja Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koja djeluje na području Republike Hrvatske, razvili smo se u prepoznatljivu udrugu koja časno zastupa populaciju djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Udruga u svom sastavu trenutno broji 11 županijskih Podružnica, koje su se osnivale kroz prethodnih dvanaest godina te se kroz rad istih trudimo pomoći zajednici u kojoj djelujemo i osobama iz naše populacije.

Brojni su projekti kojima se naša udruga i članovi iste mogu pohvaliti, a najviše prepoznat projekt je mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ kojeg će udruga organizirati i ove godine 20.11. u Vukovaru, na obljetnicu najvećeg masakra nad hrvatskim stanovništvom – masakra na Ovčari, i to dvanaesti put po redu. Mimohod je to koji okuplja ljude iz svih krajeva Republike Hrvatske, kao i brojnih Hrvata iz iseljeništva. Udruga je već nekoliko puta organizirala brojne sportske susrete, tribine i humanitarne pomoći, od kojih bi smo izdvojili pomoć za stradale u poplavama u Posavini, pomoć žrtvama potresa u Italiji, pomoć djevojčici iz Vukovara – oboljeloj od zloćudne bolesti, pri odlasku na liječenje u inozemstvo, pomoć odjelu pedijatrije opće bolnice u Sisku, donacija informatičke opreme udruzi „Golubica“ Vukovar kao i velika humanitarna akcija „Vukovar živi 365 dana“ gdje je naša udruga bila suorganizator i u sklopu koje se pomoglo više od 1500 obitelji teškog zdravstvenog, materijalnog ili financijskog stanja s područja Grada Vukovara.

U svom radu svakodnevno pomažemo članovima udruge, te im omogućavamo besplatnu psihološku pomoć kroz brojne grupne i individualne radionice, a koje provode stručne osobe. U 2015. godini po prvi puta smo provodili anketiranje djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u sklopu dugogodišnjeg projekta „Djeca rata – nečujni krik“ te rezultate predstavili na tribini, a iste tribine održavamo i danas u suradnji s brojnim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i stručnim osobama – to je ujedno i prvo takvo anketiranje među našom populacijom. Kroz rad naših Podružnica provodili smo razne projekte – organizirali edukativne izlete za preko 200 djece starijih odgojnih skupina dječjeg vrtića Vukovar 1, predstavljali brojne zbirke pjesama i knjige svjedočanstava branitelja, stradalnika i obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, organizirali brojna obilježavanja sjećanja na naše poginule i nestale heroje Domovinskog rata.

Transparentan rad udruge pokrjepljujemo objavom godišnjih izvješća o radu udruge, a za 2015. godinu izradili smo i revizorski uvid u financijski izvještaj udruge te ga također javno objavili. U svom dosadašnjem djelovanju aktivno smo se uključivali u prijedloge izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a naši članovi udruge su u 2016. godini također bili u nekoliko radnih skupina pri izradi jedinstvenog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Veliku pozornost posvećujemo pitanju nestalih osoba iz Domovinskog rata, na koju problematiku stalno upozoravamo građane i institucije te smo u 2018. godini bili dio Radne skupine prilikom izrade Zakona o nestalim osobama iz Domovinskog rata. U protekloj godini bili smo i u Radnoj skupini za demografiju i socijalne politike na prijedlog Ministarstva hrvatskih branitelja.

Udruga je članica 9. Centra znanja sa još 14 udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Sve navedeno samo je mali dio onoga što udruga provodi u zadnjih 12 godina rada. Udrugu i aktivnosti po kojima je postala prepoznatljiva gradili su svi članovi zajedno, većina aktivno uključena u rad iste od prvog dana njezinog osnivanja.

 

Predsjedništvo UDPNHBDR

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »