Obilježen Dan ružičastih majica – Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

27. veljače 2019. godine obilježen je Dan ružičastih majica – Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Dan ružičastih majica najpoznatiji je program prevencije vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj u kojem sudjeluje više od dva milijuna sudionika. 2017. godine od strane hrvatskog Sabora proglašen je kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja na prijedlog Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.

Ove godine, po odluci Predsjedništva Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, obilježili smo ovaj dan. U uredima udruge u Vukovaru i Sinju djelatnice i članovi udruge nosili su službene majice ovogodišnjeg obilježavanja i dan u uredu posvetile istome. 

 

 

Obzirom da smo mi kao djeca u Domovinskom ratu prošli jedan od oblika nasilja, na vlastitoj koži smo osjetili dio ove problematike. Također, istraživanje provedeno u udruzi 2015. godine pokazalo nam je da su djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja godinama nakon Domovinskog rata trpila razne oblike nasilja, a dio se odnosi i na vršnjačko nasilje zbog mjesta odakle smo došli i činjenice da smo u Domovinskom ratu izgubili jednog ili oba roditelja.

Obilježavanje je podržala i Udruga roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja Grada Sinja i Cetinske krajine.

Djeca su najvitalniji dio zajednice i naša zadaća, ali i dužnost je da im osiguramo sigurno i bezbrižno djetinjstvo.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »