Obilježena 27. obljetnica pogibije pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Split

U Sinju je 26.01.2019. upriličeno obilježavanje 27. obljetnice pogibije petorice pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Split – hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode, koji su poginuli u padu zrakoplova AN-2 na današnji dan 1992. godine u sinjskom naselju Šimci.

Program obilježavanja počeo je svetom misom koja je služena u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. Nakon toga uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja ‘Slomljeno krilo’ u Šimcima. Vijence su položili članovi obitelji poginulih branitelja, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, predvođeno državnim tajnikom Ivanom Vukićem, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Gardijske mehanizirane brigade, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Sinja, Grada Splita, Ministarstva unutarnjih poslova, pripadnici Samostalnog zrakoplovnog voda, ratni zapovjednici postrojbi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, predstavnici udruga iz Domovinskog rata Sinja i Splitsko-dalmatinske županije, izaslanstvo Udruge 4. gardijske brigade, predstavnici Aeroklubova Sinj i Split. Molitveni obred predvodio je vojni kapelan 93. zrakoplovne baze Zadar don Ivo Topalović.

U izjavi za Feratu ratni zapovjednik Samostalnog zrakoplovnog voda, brigadir u miru Matko Raos je kazao:

‘Dojmovi su mi uvijek isti, od prve godišnjice pogibije, a puno dana sam proveo na ovom za mene svetom mjestu. Svi su mi uvijek u sjećanju, posebno Branko, Boris, da i ne spominjem Davor… on je bio jedan nestašan momak, strašan momak. Uvijek nam fale. Dokle god živim , dolazit ću tu, a mislim da će i mlade generacije ovdje dolaziti i slaviti njihovu žrtvu’, kazao je Raos.

Nakon polaganja vijenaca, druženje sudionika obilježavanja nastavljeno je u ugostiteljskom objektu na aerodromu Piket.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Hodočašće u Međugorje

U organizaciji Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Opširnije »