U Novoj Gradiški obilježena 27. obljetnica međunarodnog Dana priznanja Republike Hrvatske

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška 15. siječnja obilježena je 27. obljetnica međunarodnog Dana priznanja Republike Hrvatske. Tom prigodom kod Spomenika poginulih, nestalih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. 

Vijence su položili članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Brodsko-posavske županije, Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja Grada Nova Gradiška, te Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Nova Gradiška.

U ime predsjednice Republike Hrvatske vijenac je položio njezin izaslanik brigadni general u miru Mladen Mikolčević. U ime organizatora vijence su položili i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 121. brigade pukovnije Nova Gradiška i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije. U ime Hrvatskog časničkog zbora Grada Zagreba pripadnici 99. brigade pukovnici Ivan Babić i Rudolf Klicper, te Mladen Lalić; predstavnici Grada Nova Gradiška Ivana Trupina i Borislav Vidošić, te koordinator za braniteljske udruge Grada Nova Gradiška Vlatko Greiner; predstavnici Općina Rešetari i Cernik, predstavnici gradskih ustanova i institucija, te drugi hrvatski branitelji i civili. Nakon paljenja svijeća uslijedila je minuta šutnje te molitva u znak sjećanja i odavanje počasti svim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote položili na oltar Domovine. 

Po završetku polaganja vijenaca kod spomenika ljudima zbog kojih danas imamo suverenu i neovisnu Republiku Hrvatsku uslijedila je svečana akademija u povodu obilježavanja ove velike obljetnice dana kada se pisala hrvatska povijest. U velikoj dvorani Doma kulture na svečanoj akademiji visoki uzvanici u svojim obraćanjima iskoristili su priliku prisjetiti se velikog dana 15.siječnja 1992., ponosa i slavlja koje su tada osjetili i sreće zbog dobivanja toliko iščekivanog međunarodnog priznanja.

Izaslanik predsjednice  Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, brigadni general u miru Mladen Mikolčević u svom emotivnom govoru okupljenima je poručio: ” Datum priznanja Republike Hrvatske još je uvijek nedovoljno shvaćen u Hrvatskoj, te je čak za mnoga događanja koja mi upražnjavamo on i podcijenjen.  Mi smo na taj dan, pored svega što smo do tada napravili, dobili i legitimitet onoga što smo do tada napravili, a naravno i potporu za sve ono što je uslijedilo od ustroja oružanih snaga Republike Hrvatske do završnih operacija za oslobađanje okupiranih krajeva Hrvatske i do vjerodostojnosti svih institucija države koju smo tako jako željeli. Žrtva hrvatskih vojnika, policajaca i svih dragovoljaca koji su se stavili u obranu Domovine, to ima svoju posebnu dimenziju. Puno se toga moralo dogoditi kako bismo pokazali svima da zaslužujemo svoju suverenu i nezavisnu državu, to smo i pokazali. Čestitam svima ovu veliku obljetnicu jednog od najvećih dana moderne hrvatske povijesti”- izjavio je general Mikolčević.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano