Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga

U utorak 20. studenoga 2018. godine u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Vukovaru je održan 11. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“. Program je započeo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata prigodnim programom koji je vodio Krešimir Šimić, član UDPNHBDR. Okupljenima se obratila predsjednica UDPNHBDR Sandra Rapčak zahvalivši se svima koji su došli na mimohod. Zatim se okupljenima obratio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Nakon prigodnog programa, sudionici mimohoda su u formiranoj koloni tiho i dostojanstveno krenuli prema 9 kilometara udaljenom mjestu masovne grobnice Ovčara. 


Sudionici mimohoda stigli su u Vukovar iz cijele Republike Hrvatske. Osim članova Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, na mimohodu su sudjelovali i brojni članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji liječeni od PTSPa, 100%-ni vojni invalidi Domovinskog rata, Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga žene u Domovinskom ratu Zadar, članovi Hrvatskog generalskog zbora, brojna izaslanstva i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te mještani Škabrnje, koji su nam dragi gosti već duži niz godina.

Dolaskom na mjesto masovne grobnice započeo je prigodni program „Ovčara – vječna rana“ kojim je obilježena 27. godišnjica masakra na Ovčari gdje su srpski agresori pogubili najmanje 200 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila izvedenih iz vukovarske bolnice, a čiji su posmrtni ostaci nađeni u masovnoj grobnici. Njih 61 još uvijek se smatra nestalim. Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja. Vijence je položilo Predsjedništvo UDPNHBDR, predstavnici Udruge Vukovarskih majki, Saveza Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge roditelja ubijenih na Ovčari, Ministarstva hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i OŽB Vukovar, također, vijence su položile i druge udruge proistekle iz Domovinskog rata. Nakon polaganja vijenaca i prigodnog komemorativnog programa Krešimir Šimić pročitao je imena 264 žrtve, Josip Paulić je svojim glasom i prigodnim pjesmama uveličao dostojanstvo obilježavanje, a molitvu su zajednički vodili svećenici triju vukovarskih župa.

(slike su preuzete sa službene stranice Grada Vukovara)

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano