Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2018. 19. studenoga 2018.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavljeno je u ponedjeljak, 19. studenoga 2018. godine. U Borovu Naselju je obilježena 27. godišnjica stradanja te vukovarske gradske četvrti u Domovinskom ratu. Prije 27 godina pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi topničkim napadom pokušali su srušiti zgradu Borovo Commerca koja je tada bila sklonište i ratna bolnica. Zgrada se zapalila dok je u njoj bilo 800 ranjenika i civila te oko 200 teško ranjenih osoba. Pri tome je poginula 51 osoba dok ih je 115 odvedeno u srpske koncentracijske logore. U obrani Borova Naselja poginulo je i ubijeno oko 500 osoba, a ukupno ga je branilo 1.189 branitelja.

Obilježavanje je započelo komemorativnim programom u kojem se prigodnim riječima okupljenima obratila Manda Patko, predsjednica Udruge Vukovarske majke. Na ruševinama Borovo Commerca izaslanstva Vukovarskih majki, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Ministarstva hrvatskih branitelja i Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Hrvatske kopnene vojske, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Borova d.d. i Općine Lukavac položila su vijence i upalili svijeće. Prigodni program izveli su učenici osnovnih škola Blage Zadre i Siniše Glavaševića. Molitvu za poginule i nestale predvodio je župnik župe sv. Josipa Radnika iz Borova naselje fra Slavko Milić.

Obilježavanje je nastavljeno na obali Dunava u Borovu selu gdje je odana počast stradalim hrvatskim braniteljima i civilima koji su 1991. godine ubijeni u tom mjestu.

Paljenjem svijeća na obali Dunava, polaganjem vijenca i ruža u Dunav prisjetili smo se žrtava ovog strašnog pokolja. Slomom obrane vukovarske gradske četvrti Borovo naselje oko sedamdeset branitelja i civila ubijeno je i bačeno u Dunav. Bacanjem vijenca u rijeku, obilježeno je stradanje branitelja i civila, kojima se ni danas ne zna posljednje počivalište. U ime Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Dunav su vijenac položile Veronika Soldo i Kristina Barišić.

Na mjestu masovne grobnice na farmi »Lovas« iz koje je 2001. godine ekshumirano 24 posmrtna ostatka hrvatskih branitelja i civila odana je počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca. Vijence su položila izaslanstva Udruge Vukovarskih majki, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika, Ministarstva hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

U sklopu obilježavanja Žrtve Borova Naselja za Domovinu, odana je počast svim nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu. Samo iz grada Vukovara na popisu nestalih nalazi se još 291 osoba. Za njih je kod spomenika nestalim osobama zapaljeno isto toliko svijeća. Vijence su položila izaslanstva Udruge Vukovarskih majki, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika, Ministarstva hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

(slike su preuzete sa službene stranice Grada Vukovara)

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano