Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2018. 18. studenoga 2018.

Svake godine se u mjesecu studenom obilježavaju dani sjećanja na žrtvu Vukovara, grada koji je podnio najveću žrtvu za slobodnu nam Republiku Hrvatsku. Službeni program obilježavanja traje od 13. studenoga, kada se u gradu Vukovaru održavaju brojna obilježavanja u spomen na teške i mučne dane koji su se dogodili prije 27 godina. Središnje obilježavanje bilo je 18. studenoga. Toga dana u 10 sati počeo je komemorativni skup u dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice ratnih veterana. Skup je pjesmom uveličala Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, a program je vodio glumac Darko Milas. Po završetku prigodnog programa, formirana je Kolona sjećanja koju su i ove godine predvodili hrvatski branitelji Vukovara skupa s članovima obitelji poginulih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara. Potom su se Koloni sjećanja priključivali ostali građani skupa s predstavnicima državnih, regionalnih i lokalnih vlasti.

Po procjeni organizatora mirnu i dostojanstvenu kolonu činilo je oko 65.000 ljudi koji su prolazili križni put ulicama Vukovara u duljini 5,5 kilometara, sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje su položena tri vijenca. Prvi su vijenac zajednički položili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Drugi vijenac položili su hrvatski branitelji Vukovara: Branko Borković, zadnji zapovjednik obrane Vukovara, Franjo Lehrmajer, predsjednik Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Vukovara, Manda Patko, predsjednica Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke”), Biserka Ljubić, predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sotin i Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Treći vijenac položila je delegacija Grada Vukovara koju su činili gradonačelnik Ivan Penava, predsjednik Gradskoga vijeća Tomislav Šota te zamjenici gradonačelnika Marijan Pavliček i Ivana Mujkić.

Molitvu, a potom i Svetu misu zadušnicu za sve ubijene i nestale hrvatske branitelje i civile na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je mons.dr.Egidije Ivan Živković, željezanski biskup.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. 18. studenoga završio je tradicionalnom manifestacijom pod nazivom „Svjetlosna rijeka sjećanja” prilikom koje se u Dunav puštaju svijeće u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara te manifestacijom „ I u mome gradu Vukovar svijetli” prilikom koje se u 18 sati u svim gradovima u Republike Hrvatske pale svijeće. 

(slike su preuzete sa službene stranice Grada Vukovara)

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano