Održan sastanak u Ministarstvu hrvatskih branitelja

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u ponedjeljak, 12. studenoga 2018. godine, održan je sastanak s predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata na kojem se razgovaralo o mjerama i aktivnostima koje je Ministarstvo provodilo u proteklom razdoblju te o predstojećim planovima i aktivnostima. Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata na sastanku je sudjelovao Boris Herman.

Nakon uvodnog govora ministra Tome Medveda, načelnik Sektora za upravne i pravne poslove Vladimir Bergman osvrnuo se na poteškoće s kojima se hrvatski branitelji susreću pri postupku stjecanja statusa HRVI-ja iz Domovinskog rata. Predstavljeni su podaci o smrtnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u 2017. i prvih osam mjeseci 2018. godine.Također, predstavljeni su podaci o sistematskim pregledima hrvatskih branitelja u 2018. godini. Jedna od tema sastanka bio je i Dom hrvatskih veterana u Lipiku. Naučena iskustva iz ovog pilot-projekta služit će za razvoj projekta veteranskih centara u Daruvaru, Sinju, Petrinji i Šibeniku. Poseban naglasak stavljen je na istraživanje potreba i kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te članova njihovih obitelji koje je proveo Institut društvenih znanosti Ivo Pilar uz potporu Ministarstva. Rezultati istraživanja će se koristiti kao jedan od temelja za programe psihosocijalnog osnaživanja spomenutih skupina.

Predstavljen je plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva u 2018. godini. U Hrvatskom saboru izglasana su tri zakona: Zakon o fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Zakladi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te Zakon o prestanku važenja Zakona o fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koji su objavljeni u Narodnim novinama 9., a stupaju na snagu 17. studenoga ove godine. U međuvremenu, Ministarstvo, zajedno s članovima radne skupine, radi na izradi nacrta prijedloga zakona kojim se uređuju prava civilnih stradalnika u Domovinskom ratu. Završen je Nacrt prijedloga Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu koji je u fazi prethodnog postupka prije upućivanja u javno savjetovanje. Predstavnici udruga upoznati su i s mjerama iz Zakona o hrvatskim braniteljima koje će se početi primjenjivati od 1. siječnja 2019. godine.

Potaknuti neujednačenim protokolom obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata, Ministarstvo je u suradnji s udrugama iniciralo izradu jedinstvenog protokola. Radi dostojnog obilježavanja datuma značajnih za Domovinski rat, predložena je i izrada kalendara aktivnosti obljetnica.

Sveobuhvatni sastanak završio je konstruktivnom raspravom svih sudionika, a novi tematski sastanak zakazan je u prosincu.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Hodočašće u Međugorje

U organizaciji Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Opširnije »