Svečano otkriven Trg 121. brigade Hrvatske vojske u Novoj Gradiški

Svečanost obilježavanja 27. obljetnice utemeljenja 121. brigade Hrvatske vojske održana je 29. 09. u Novoj Gradiški pod pokroviteljstvom Grada Nove Gradiške, Brodsko – posavske županije i Ministarstva hrvatskih branitelja.

 Više fotografija pogeldajte u galeriji

Svečanost je započela u jutarnjim satima izložbom tehničko taktičkog zbora Hrvatske vojske u središtu grada, a potom je svečanim mimohodom kolona krenula kroz središte grada do središnjeg spomen obilježja na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje su dužno štovanje poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima odala brojna izaslanstva. Vijence su položili obitelji poginulih branitelja s članicama UDPNHBDR – BPŽ Karolinom Klarić i Klarom Marinović, pripadnici UHBDR 121. brigade, predstavnici Grada Nove Gradiške, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici institucija i političkih stranaka. U svojstvu izaslanika predsjednice RH vijenac je položio župan Danijel Marušić, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Pero Ćosić, brigadir Branko Cindrić kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, te  general Siniša Jurković – zapovjednik Hrvatske kopnene vojske i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane. Nakon svečanosti polaganja vijenaca i svete mise u crkvi Blažene Djevice Marije, kod Doma hrvatskih branitelja održana je svečanost proglašenja Trga 121. brigade HV-a. Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Siniša Jurković, gradonačelnik Vinko Grgić i ratni zapovjednik postrojbe, brigadir Josip Mikšić zajednički su kod Doma hrvatskih branitelja otvorili Trg 121. brigade. General Jurković, inače Novogradiščanin, naglasio je kako 121. brigada bila temelj obrane novogradiškog kraja, a već u jesen 1991. zajedno s ostalim postrojbama stvorila je i preduvjete za vojno-redarstvenu operaciju “Bljesak”.  „Danas, u čast svima onima koji su dali svoje živote za Hrvatsku, otvaramo Trg 121. novogradiške brigade Hrvatske vojske. Na taj način im odajemo počast, ali s druge strane posvećujemo taj trg budućnosti. Tu će se sastajati mladi, rađati nove ljubavi, to je budućnost Hrvatske i njena opstojnost“, rekao je Jurković.

Na svečanoj akademiji u Domu kulture uz prigodni kulturnoumjetnički program, okupljeni su se mogli podsjetiti prvih dana Domovinskog rata na novogradiškom području te na dane stvaranja 121. novogradiške brigade sve do njena preustroja u 121. pukovniju. Na svečanoj akademiji gostima se pridružio i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Novogradiška – 121. brigada, je službeno ustrojena 27. rujna 1991. godine, a njena 1. bojna svoj ratni put je počela kao dragovoljačka postrojba Zbora narodne garde pod zapovjedništvom Željka Žgele, koja je prije toga bila 3. bojna 108. brodske brigade. Nakon ustrojavanja 3. listopada, 121. brigada zajedno sa 108. brigadom kreće u svoju prvu akciju u kojoj je JNA izgubila dva oklopna transportera i pet tenkova. Tijekom studenog brigada vrši nove protunapade i pomiče crtu obrane u smjeru Mašića i Medara. Na južnoj crti obrane brigada drži položaje na Goricama s 3. satnijom 3. bojne 3. brigade i 99. brigadom.
Od 10. prosinca brigada sudjeluje u zajedničkoj akciji s ciljem uspostave potpunog nadzora nad putem Nova Gradiška – Požega, i selima Šnjegavić, Golobrdac, Čečavac, Jeminovac, Sinlije, Opršinac, Vučjak Čečavski i Ruševac. Nakon devet dana (19.prosinca) borbi zauzeto je jako neprijateljsko uporište Mašićka Šagovina, a 30. prosinca zauzeto je i selo Širinci. Akcija ‘Širinci’ zaustavljena je tek 3. siječnja 1992. godine nakon potpisivanja Sarajevskog primirja. Nakon primirja 121. brigada drži položaje naspram 18. korpusa Srpske vojske Krajine, a taktička  skupina dijela brigade  odlazi na istočnoslavonsko bojište. U jesen 1994. godine brigada se preustrojava u 121. domobransku pukovniju. Ustroj brigade odvijao se u vrijeme najžešćih napada neprijatelja na Novu Gradišku. Zajedno sa pukovnijom brigada je imala 156 poginulih i 536 ranjenih.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano