Obilježavanje 25. obljetnice VRO „Medački džep“

Velikim druženjem naroda s hrvatskim oružanim snagama, odnosno vojskom i policijom, te odavanjem počasti braniteljima koji su poginuli u toj operaciji,ali i u stvaranju slobodne Hrvatske općenito, obilježeno je danas 25 godina od početka vojno-redarstvene operacije Medački džep. Bila je to jedna od prvih,ali iznimno važnih oslobodilačkih operacija u Domovinskom ratu. Nakon nje Gospić je mogao koliko toliko mirnije živjeti, a hrvatske snage pokazale su da imaju moć za oslobođenje zemlje. Nažalost u ovakvim akcijama ostajali smo bez onoga najvažnijeg, bez ljudskih života. Njima u spomen služena je sveta misa, položeni vijenci i zapaljene svijeće.  

Nakon toga uslijedio je veličanstven mimohod, zastave postrojbi u mimohodu Hrvatske vojske i policije, specijalnih postrojbi, branitelja, među kojima su brojni sudjelovali i u operaciji Medački džep. Lijepo je bilo vidjeti male, mlade Gospićane u mimohodu ulicama grada do glavnog gospićkog Trga gdje građani tijekom cijeloga dana razgledavaju tehničku opremljenost današnjih vojnih i policijskih snaga. 

Obilježavanje su uveličali i ministar obrane  Damir Krstičević, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Sabora, zastupnik Marijan Kustić, generali Markač i Norac, gradonačelnik Karlo Starčević i župan Darko Milinović, vojni ordinarij biskup mons. Jure Bogdan, saborska zastupnica i vojna liječnica dr. Ines Strenja Linić, kao i  zapovjednici ratnih postrojbi sudionika Medačkog džepa te brojni hrvatski branitelji. Svečanu akademiju je dodatno uveličala Klapa HRM „Sveti Juraj“ svojim pjesmama…


U prepunoj dvorani kina tijekom svečane akademije najdugotrajniji pljesak imao je spomen generala Mirka Norca i Mladena Markača, sudionika ove operacije. Tijekom svečane akademije održane u kinu „Korzo“ prezentiran je dokumentarni film posvećen ovoj ratnoj operaciji. Posebno je bio emotivan govor Josipa Dragičevića, predsjednika Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Ličko-senjske županije. On se zahvalio na žrtvi poginulih roditelja, ali izrazio zahvalnost i duboko poštovanje majkama koje su u vihoru rata podizale i odgajale djecu, s velikom ljubavlju prema Domovini.

Izaslanik premijera Plenkovića i ministar obrane general Damir Krstičević podsjetio je na visoku cijenu slobode plaćene za Hrvatsku, za njenu neovisnost i bolji život generacija koje dolaze.

-Uoči proslave Oluje podigli smo na Ljubovu spomenik poginulima hrvatskim braniteljima pod nazivom „Pobjednik“. Operacija „Oluja“ bila je kruna rata, ali je „Medački džep“ bio pokazatelj da se teroriziranje Gospića i okolnih mjesta neće trpjeti u nedogled. „Medački džep“ bila jre sjajna vojno-redarstvena operacija, sinergija nekoliko postrojbi Hrvatske vojske i policije. To je dio naše novije povijesti na koju svi sudionici i njihove obitelji s pravom morate biti ponosni, rekao je ministar Krstičević.

Posebna atrakcija obilježavanja  25. obljetnice operacije „Medački džep“ bili su članovi eskadrile ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“ koji su nad gradom izveli program u kojemu su pokazali zavidnu razinu letačkih sposobnosti i zajedničkog djelovanja.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano