Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba u Karlovcu

Ovogodišnje središnje obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba održano je u četvrtak, 30. kolovoza 2018. godine, u Karlovcu pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja te supokroviteljstvom i potporom Karlovačke županije, Grada Karlovca, Hrvatskog Crvenog križa i Međunarodnog odbora Crvenoga križa te Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Ovom prigodom, u sjećanje na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima „Četiri rijeke“. Vijence su položila izaslanstva Predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, predstavnici ministarstava hrvatskih branitelja, unutarnjih poslova i obrane, predstavnici regionalne i lokalne samouprave, Hrvatskog crvenog križa kao i udruga koje okupljaju članove obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila. U Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu služena je prigodna Sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskoga rata.

Obilježavanje je nastavljeno prigodnim programom na Šetalištu dr. Franje Tuđmana u Karlovcu. Zajednička poruka svih govornika koji su sudjelovali u programu jest kako bol koju nosi neizvjesnost o sudbini najbližih članova obitelji još uvijek čini hrvatsku realnost. Potrebno je učiniti sve, kako nadležna tijela Republike Hrvatske tako i sami građani, kako bi se rasvijetlila sudbina nestalih osoba i obznanila istina o događajima iz Domovinskog rata.

Ističući kako će Republika Hrvatska, polazeći od osjećaja za moralno, pravedno i prije svega humano, ustrajati na rješavanju sudbine svojih nestalih branitelja i civila, što je jedna od temeljnih zadaća Ministarstva hrvatskih branitelja, ministar Tomo Medved, kao i članovi obitelji nestalih osoba, iskoristili su ovu prigodu pozvati sve koji raspolažu informacijama o nestalim osobama da ih podijele s nadležnim tijelima. „Današnji dan dodatno poziva na odgovornost svakoga od nas kako se ovakvi događaji više ne bi ponovili, odgovornost u pronalasku počinitelja i priznavanju patnji i prava onima koji tragaju za svojim najbližima. Stoga i ovim putem apeliram na savjest svih koji imaju bilo kakva saznanja o nestalim osobama i prikrivenim grobnicama, da ih podijele s Ministarstvom unutarnjih poslova“, naglasio je izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar Medved.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako je od mnogih rana koje je velikosrpska agresija nanijela Republici Hrvatskoj, sudbina nestalih ona najteža. „Nema ni jednog opravdanog razloga da se odugovlači s rješavanjem ovog problema. Bez ostvarivanja prava na dostojanstven ukop i obilježen grob ne možemo govoriti o pravdi, moralu, europskim vrijednostima, niti o bilo kakvim civilizacijskim dosezima. Želim vjerovati kako u Republici Srbiji postoji dobra volja u konačno rješavanje ovoga pitanja i nadam se da ćemo sljedećih dana i mjeseci postići napredak“, istaknula je predsjednica, izrazivši zahvalu i poštovanje Ministarstvu hrvatskih branitelja za uloženi trud u rješavanju pitanja nestalih osoba.

„Mi se nadamo da ćemo doći do istine o sudbini naših najmilijih, nadamo se i molimo institucije RH da poduzmu sve što je moguće, a tu prije svega mislimo na jasan, potpuno jasan čvrst stav prema Republici Srbiji u kojoj je rješenje zbog kojeg smo mi danas ovdje“.- rekla je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, te apelirala na one koji znaju gdje su grobnice da skinu taj teret sa svojih leđa i daju informacije, a Vučiću poručuju da ukoliko želi ostvariti svoje ciljeve neka otvori arhive i da informacije o nestalima.

„27 godina čekamo da nađemo svoje nestale koji su iz istog razloga bili ubijani, bacani u jame i dana danas tamo leže, apeliram na institucije da se država počne brinuti i za ove obitelji. Ministre želim vjerovati u ono što smo se dogovorili, 27 godine je previše.“ – rekla je Julijana Rosandić, predsjednica zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, dodajući da želi vjerovati da će pronaći nestale i doći do kraja ove agonije.

Predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak i ove godine je rekla da nam je svima poznato da se istina o nestalim osobama krije u susjednoj Republici Srbiji i među Srbima koji žive u Republici Hrvatskoj, te poručila da ukoliko žele graditi budućnost vrijeme je da riješimo svoju prošlost. Istaknula je također da su obitelji nestalih „kamenčić u cipeli koji ih neprestano žulja“ mnogima ali da nikada neće odustati od traganja za nestalima i istinom.

Od 1991. godine, u Republici Hrvatskoj je otkriveno 150 masovnih te više od 1.300 pojedinačnih grobnica u kojima su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci 5.135 osoba, a završno identificirani te sahranjeni posmrtni ostaci 4.225 žrtava. Usprkos svim uloženim naporima, učinkovitoj međuresornoj suradnji, sustavnom i cjelovitom pristupu prema najvišim međunarodnim standardima, u ovom trenutku još uvijek tragamo za 1.508 nestalih osoba kao i za posmrtnim ostacima 414 poginulih osoba, što sveukupno čini 1.922 nerasvijetljene sudbine.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano