Obilježena 27. obljetnica napada na vojarne bivše JNA i početka oružane obrane od velikosrpske agresije na Cetinsku krajinu

U Sinju je 25.08.2018.g. obilježena 27. obljetnica napada na vojarne bivše JNA i početka oružane obrane od velikosrpske agresije na Cetinsku krajinu.

Podsjetimo, 25. kolovoza 1991. godine dragovoljci Sinja i Cetinskog kraja, pripadnici ZNG-a i MUP-a, opkolili su vojarne okupatorske vojske i pokušali osvojiti znatnu količinu naoružanja za obranu, kako bi ga proslijedili već ranije formiranim dragovoljačkim postrojbama i pripadnicima bojne koja je formirana tog dana, a kasnije je djelovala kao 1. bojna 126. brigade. Ova akcija bila je prva ovakvog karaktera na području Hrvatske u Domovinskom ratu. Tijekom tog napada živote su izgubili Luka Erceg iz Otoka i Ivan Kamber iz Rude. Istog dana jugoslavenska armija napala je Vrliku, a u njezinoj obrani poginuli su Ante Barać iz Zelova, Ivan Tomaš iz Segeta kod Trogira, Ilija Perajica iz Livna te Ivan Lelas iz vrličkog naselja Kosori.

Obilježavanje 27. obljetnice počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu pogibije hrvatskog branitelja Ivana Kambera u vojarni ‘126. brigade HV-a’. Nakon toga, vijenci su položeni i zapaljene svijeće na mjestu pogibije hrvatskog branitelja Luke Ercega u bivšoj vojarni ‘Ivaniš Nelipić’. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća potom je upriličeno na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Spomen parku hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ispred zgrade Gradske uprave, gdje je himnu ‘Lijepa naša’ otpjevao Joško Delić Zurzi. Vijence na spomen obilježja položili su članovi obitelji poginulih branitelja, zamjenik ministra branitelja, brigadir u miru Ivan Vukić Niper, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Grada Sinja, Grada Trilja, Općine Otok, Općine Dicmo, članovi braniteljskih udruga, predstavnici MUP-a, Viteškog alkarskog društva, NL dr. Jadrijevića, GO HDZ-a Sinj, Mosta nezavisnih lista i GO SDP-a Sinj.

Nakon polaganja vijenaca, u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služena je sveta misa zahvalnica za Domovinu i preminule hrvatske branitelje. Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata u nastavku dana položili su vijence na mjestima pogibije hrvatskih branitelja u Vrlici i Zelovu.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano