Otkriveno Spomen obilježje za poginule branitelje u operaciji ‘Oluja’ Zbornog područja Gospić

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović u subotu, 4. kolovoza 2018. godine je na Ljubovu nazočila otkrivanju Spomen obilježja za poginule branitelje u operaciji ‘Oluja’ Zbornog područja Gospić, gdje je poručila da su poginuli branitelji obaveza Hrvatske za budućnost te kako je važno ustrajati da se osiguraju bolji uvjeti za život svih generacija.

Tri metra visok spomenik na Ljubovu autora Josipa Cvrtile nazvan je ‘Pobjednik’ i predstavlja vojnika koji zabija hrvatski stijeg. Osobitu zahvalnost predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je inicijatorima podizanja ovog spomenika „Klubu veterana 9. Gardijske brigade – Vukovi“, „Klubu branitelja 118. ZNG brigade Gospić“, ali i svim drugim braniteljskim udrugama s područja Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije. „Ovo spomen-obilježje, na ovom prekrasnom planinskom prijevoju, s pravom nosi ime ‘Pobjednik’, jer je ono uspomena na sve poginule pripadnike pobjedničke Hrvatske vojske u pobjedničkoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja“, kazala je predsjednica RH. Posebno je istaknula Primorsko-goransku i Istarsku županiju, koje su unatoč udaljenosti od bojišnice dale doprinos pobjedi, a zahvalila je i Ministarstvu hrvatskih branitelja, županijama, gradovima i općinama te svim domoljubima koji su pomogli izgradnju ovoga velebnog spomenika, kao i njegovu autoru Josipu Cvrtili.

Otkrivanju spomen obilježja na Ljubovu nazočile su obitelji poginulih branitelja, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Marijan Kustić, izaslanik ministra obrane brigadir Ivica Devčić, izaslanik ministra unutarnjih poslova umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, izaslanik obrane Republike Češke i zastupnik Veleposlanstva Republike Češke brigadir Karel Nejedly, izaslanik Glavnog stožera OS RH brigdir Ivan Hodak, ratni zapovjednici i vojnici postrojbi koje su sudjelovali u VRA Oluja u Zbornom području Gospić te zapovjednik ZP Gospić Mirko Norac, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradonačelnici i načelnici Primorsko goranske, Istarske, Zadarske i Ličko senjske županije te Grada Zagreba, državni tajnici Katica Prpić i Darko Nekić, vojni kapelan Ivan Blaževac.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano