Svečano obilježena 27. godišnjica od formiranja ‘Cro angelsa’

U Hrvacama je  prigodno obilježena 27. godišnjica od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a – ‘Cro angelsa’.

Program je počeo u 10 sati misom zadušnicom u crkvi Gospe od žalosti za poginule i umrle pripadnike postrojbe, koju je predvodio hrvatački župnik fra Neven Pavlinušić. On je u svojoj propovijedi, između ostalog posebno naglasio kako je u nazivu 2. bojne ‘Hrvatski anđeli’ puno domoljubne i vjerske značajnosti, te da je dovoljno izgovoriti to ime da se zna tko su bili ti hrvatski vitezovi.


Nakon svečane euharistije uslijedilo je polaganje vijenaca ispred spomenika Domovinskog rata, na mjestu gdje su poginuli hrvatski redarstvenici 1991. godine.

Uz članove obitelji poginulih branitelja vijence su položila izaslanstva Udruge ‘Cro Angels’, ‘Veterana 4. gbr.’, Splitsko-dalmatinske županije, predsjednice RH, Ministarstva obrane, Ministarstva Hrvatskih branitelja, GSOSRH, Splitsko-dalmatinske županije, općina i gradova Cetinskog kraja te prijatelja poginulih pripadnika ove postrojbe.

Nakon intoniranja Lijepa naša i minute šutnje za poginule branitelje, molitvu odriješenja predvodio je fra Neven Pavlinušić. U prigodnom obraćanju sve nazočne ispred Udruge 2. bojne ‘Cro Angels’, pozdrave je uputio umirovljeni satnik Goran Cvrlje, koji je ukratko podsjetio na slavni ratni put ove postrojbe.

‘1. lipnja 1991. u Trilju, na predvojničkoj, postrojilo se 105 dragovoljaca iz cetinskog kraja, Hercegovine i drugih područja Dalmacije. Legendarna 2. bojna ratovala je pod imenom ‘Hrvatski anđeli’ i zasigurno ostavila neizbrisiv trag u povijesti obrane Dalmacije, osobito njenog juga’, kazao je između ostalog Goran Cvrlj, podsjećajući kako je na ovom ratnom i trnovitom putu, ali punom ponosa, 27 članova postrojbe dalo svoje živote za slobodu Hrvatske, a 16 ih je umrlo od poslijedica stradavanja.

Pozdravne riječi uputili su, u ime načelnika i gradonačelnika Cetinske krajine domaćin svečanosti hrvatački načelnik Dinko Bošnjak, a u ime Splitsko-dalmatinske županije pročelnik Damir Gabrić.

Pozdravljajući okupljenne i čestitajući slavljenicima njihov dan, državni tajnik u Ministarstvu branitelja Ivan Vukić kazao je kako ministarstvo do kraja godine počinje s realizacijom formiranja veteranskog centra za branitelje u Sinju.

U ime Ministarstva obrane GSOSRH pozdravne riječi prenio je brigadni general u miru Ivan Beneta.

Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na ovoj svečanosti bio je umirovljeni časnik HV-a i alkarski vojvoda Boško Ramljak.

‘Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović stalno i na svakom mjestu podsjeća na ponosni obrambeni Domovinski rat. Svi mi, da li osobnim primjerom ili kroz udruge iz Domovinskog rata, moramo pridonositi da se to vrijeme ne zaboravi. Na poseban način sve to moramo prenositi mlađim generacijama’, kazao je između ostalog u svom pozdravnom govoru Boško Ramljak.

Svečanosti su nazočili i general Rahim Ademi, ratni zapovjednici 2. bojne Zdravko Škarpa i Davorin Tolj, saborski zastupnik Miro Bulj i druge osobe iz javnog i društvenog života.

Prije središnjeg dijela ove svečanosti izaslanstva Udruge 2. bojne ‘Hrvatski anđeli’ položila su vijence kod spomen obilježja poginulih suboraca u Dabru, Ruminu, na Alebića kuli i Potravlju.

U restoranu ‘Kenedy’, na prigodnom druženju, dopredsjednik Udruge 4. GBR Miljenko Modrić te čelnici Udruge ‘Hrvatski anđeli’ Marijan Pavlinušić i Neven Bazina, dodijelili su prigodne plakete i povelje Dinku Bošnjaku, načelniku Hrvaca, za ovogodišnje domaćinstvo svečanosti, kao i stalnu potporu koju Općina Hrvace pruža pojedincima i udrugama iz Domovinskog rata u njihovom radu.

Svečanost su u svojim počasnim odorama uveličali pripadnici počasno zaštitne bojne GSOSRH i djevojke HUKD-a Peruća – Hrvace.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano