Održana Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu

U četvrtak, 10. svibnja 2018. godine, u sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja u Zagrebu, održan je prvi sastanak Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu. Sastankom Radne skupine predsjedao je gospodin Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata na sastanku je sudjelovala Ana Herman, zamjenica člana radne skupine Sandre Rapčak.

U uvodnom dijelu sastanka opisane su zadaće djelokruga Ministarstva, a problematika nestalih osoba iz Domovinskog rata, za koju je nadležna Uprava za zatočene i nestale, navedena je kao jedna od ključnih zadaća Ministarstva.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja nadležan za Upravu za zatočene i nestale, gospodin Stjepan Sučić naglasio je kako je osobito prepoznata važnost sudjelovanja članova obitelji nestalih osoba te se stoga inzistiralo na predstavnicima udruga koje imaju praktično, osobno iskustvo u problematici nestalih i u tu svrhu su uključene udruge: Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata te udruga „Protiv zaborava“.

Načelnica Sektora za traženje zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu, gospođa Višnja Bilić pojasnila je potrebu donošenja Zakona iznoseći unutarnje razloge, međunarodne preporuke te informacije o pravnoj regulativi susjednih država vezanoj uz pitanje nestalih osoba. Iz navedenog je vidljivo kako Uprava za zatočene i nestale kao nadležno tijelo postupa po jedinom pravnom aktu temeljem kojeg se poduzimaju sve aktivnosti u procesu traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu – Uredbi Vlade Republike Hrvatske o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva hrvatskih branitelja te dijelom Zakonu o kaznenom postupku (u dijelu koji se odnosi na postupanje nadležnih tijela u postupcima radi istrage kaznenog djela ratnog zločina). Naglašene su ključne prednosti izrade Nacrta prijedloga Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, a to su viši stupanj zaštite prava obitelji da saznaju sudbinu svojih nestalih članova, jasno i jednoznačno propisane obveze drugim tijelima državne uprave u procesu traženja te rješavanje pitanja nadležnosti u odnosima sa susjednim državama.

Dogovoren je nastavak suradnje dostavom prijedloga i teza za izradu Nacrta prijedloga zakona te sljedeći sastanak, koji bi se trebao održati 4. lipnja 2018. godine.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »