Obilježavanje vojno – redarstvene operacije „Bljesak“ u Okučanima

Dana 1. svibnja 2018. godine u Okučanima je obilježena 23. obljetnica vojno – redarstvene operacije „Bljesak“. Na obilježavanju, uz brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, sudjelovali su i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Podružnica Brodsko – posavske županije, predsjednica Podružnice Klara Marinović te Marko Terzić.

Nakon svečane himne Republike Hrvatske i minute šutnje u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje Domovinskog rata, pročitana su imena poginulih branitelja koji su izgubili svoje živote u VRO „Bljesak“ te su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Nakon obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, državni je vrh predvođen predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović položio lampione i vijence u ime Republike Hrvatske.

Slijedilo je svečano otkrivanje novog spomen obilježja „Kristalne kocke vedrine“, čiji su autori akademski kipari Dalibor Stošić i Hrvoje Bilandžić. Svaka kocka (51) simbolizira poginulog branitelja u akciji kojom je 1995. godine oslobođena zapadna Slavonija nakon gotovo četiri godine okupacije.

U crkvi Svetog Vida je služena sveta misa za sve hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu. Nakon svete mise ispred Crkve dočekani su maratonci društva Hrvatski sokol Nova Kapela – Batrina i Novska – Okučani te motoristi iz svih krajeva Hrvatske, sudionici „Moto-defilea Bljesak”.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »