Sinj: Obilježena 26. obljetnica pogibije zrakoplovaca

U sinjskom naselju Šimci obilježena je 26. obljetnica pogibije petorice pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Split – hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode, koji su poginuli u padu zrakoplova AN-2 na današnji dan 1992. godine.

Pored obitelji poginulih branitelja i ratnih prijatelja, komemoraciji pred spomenikom ‘Slomljeno krilo’ vijence su položila izaslanstva 93. zrakoplovne baze Zemunik, Gardijske motorizirane brigade, MUP-a , Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Splita, ratni zapovjednici, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, aeroklubova Sinj i Split, Zajednice tehničke kulture Splitsko – dalmatinske županije. Molitveni obred predvodio je vojni kapelan 93. zrakoplovne baze Zadar don Ivo Topalović.

 


Kao i prethodnih godina, u znak sjećanja i zahvale poginulim hrvatskim braniteljima za vrijeme polaganja vijenaca izveden je počasni prelet helikoptera Mi-8 iz Zrakoplovne baze Divulje. U ime pripadnika samostalnog zrakoplovnog voda, prigodnim riječima okupljenima se obratio ratni zapovjednik, brigadir u miru Matko Raos, prisjećajući se svojih suboraca koji su poginuli prije 26 godina.

‘S ponosom se na ovom mjetu sjećamo naših poginulih prijatelja, jer ono je za nas uistinu sveto. Drago mi je da se iz godine u godinu ovdje okuplja sve više ljudi, to je znak da nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti heroje Domovinskog rata’, kazao je u svom govoru brigadir Raos, dodavši kako mu je drago što se stanje u Hrvatskoj vojsci poboljšava, pod vodstvom ministra obrane koji je bio pripadnik 4. gardijske brigade.

Obilježavanju 26. obljetnice nazočili su načelnik stožera 93. zrakoplovne baze pukovnik Davor Turković, bojnik Dražen Mazalin izaslanik zapovjednika Gardijske motorizirane brigade, županijski pročelnik Damir Gabrić, čelništvo Grada Sinja predvođeno dogradonačelnicima Denisom Glavanom i Zlatkom Ugrinom, načelnik Općine Otok Dušan Đula, izaslanstvo MUP-a predvođeno načelnikom PP Sinj Markom Bilobrkom, te brojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Prije komemoracije u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služena je misa zadušnica koju je predvodio župnik fra Perica Maslać.

Počast svojim poginulim suborcima odao je i jedini preživjeli iz zrakoplova Zvonko Kovačević Koče.

‘Ja se svojih poginulih prijatelja sjećam svaki dan, a na današnji dan posebno. Sjećam se i svih onih koji su poginuli na drugim mjestima. Oni su, nažalost, ovdje ostavili svoje živote, a ja sam zahvaljujući čudu i uz Božju pomoć ostao živ. Drago mi je da se veliki broj ljudi, branitelja okupio na ovoj komemoraciji, jer poginuli branitelji to zaslužuju’, kazao je Kovačević.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano