Promocija knjige „Vapaj Sotina“

U Sotinu, prigradskom naselju grada Vukovara, dana 11. studenog 2017. godine održana je promocija knjige „Vapaj Sotina“ autorice Blanke Ciprić.

Knjiga je to u kojoj se nalaze brojna svjedočanstva branitelja, obitelji poginulih i nestalih mještana Sotina, kao i samih mještana Sotina. Uz svjedočanstva, u knjizi se nalaze dokumenti sa suđenja za ratne zločine u Sotinu, te razni popisi iz arhiva, a koji prikazuju veličinu zla kojeg su nad nedužnim mještanima Sotina počinili somaći Srbi i pripadnici jugoslavenske narodne armije tijekom 1991. godine.

U Sotinu je ukupno stradalo 68 mještana, od kojih se njih 18 još uvijek vode nestalima. Knjiga, osim što svjedoči o svakoj posebnoj sotinskoj žrtvi i njenoj kalvariji, podrobno opisuje i okolnosti u kojima su se zločini dogodili te nedvosmisleno upućuje i na one koji su za njih bili neposredno odgovorni. Inatoč činjenici da je dio osumnjičenih suđen i osuđen na višegodišnje zatvorske kazne pred legitimnim pravosudnim tijelima, o „Sotinskom slučaju“, kao i brojnim sličnim slučajevima, koji su se 1991. zbivali diljem Hrvatske, javnost uglavnom malo toga zna jer se u hrvatskim medijima o tome vrlo malo ili nimalo ne govori. Naziv knjige „Vapaj Sotina“ u tom je pogledu vapaj za istinom i pravdom, jer je i dalje nepoznata sudbina većeg broja ubijenih Sotinčana i jer spomenute događaje svakim danom sve više prekriva plašt dobro znane „hrvatske šutnje“.

Autorica knjige „Vapaj Sotina“, gđa. Blanka Ciprić darovala je jednu knjigu predsjednici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata gđi. Sandri Rapčak, inače i samoj mještanki tog prigradskog naselja grada Vukovara.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano