Obilježena 26. godišnjica stradanja gradske četvrti Sajmište u Vukovaru

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije obilježena je 26. godišnjica stradanja gradske četvrti Sajmište.

Podno spomen obilježja podignutog na mjestu masovne grobnice gdje je 12 žrtava ubijeno i bačeno u bunar, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u obrani Sajmišta.

Zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Marijan Pavliček tom je prigodom rekao kako su se na Sajmištu vodile najteže borbe, u kojima su naši branitelji bili svega nekoliko desetaka metara udaljeni od neprijateljskih paravojnih postrojbi. Živote su izgubila četiri zapovjednika, a uslijedila su masovna ubojstva civila i silovanja žena. Zamjenik Pavliček istaknuo je kako se moramo okrenuti budućnosti, no da se ona mora graditi na istini te se ne smije zaboraviti tko je bio agresor, a tko žrtva.

Predsjednik županijske podružnice Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Igor Gavrić izrazio je razočaranje i žaljenje što se ni danas, 26 godina poslije, a posebice na godišnjicu formiranja logora Velepromet, ne zna za još 300 nestalih osoba s područja naše županije.

„Oni koji su činili ova zvjerstva slobodno žive tu oko nas. I dan danas hrvatsko pravosuđe nije smoglo snage i načina kako da ih privede pred lice pravde i to je ono što najviše boli nas stradalnike i članove Udruge. Nadamo se da će hrvatska država smoći snage i uhvatiti se u koštac s tim najvećim problemom koji je ostao iz Domovinskoga rata,” poručio je Gavrić.

Obilježavanje je započelo minutom tišine, nakon čega su položeni vijenci te je uslijedila molitva. Vijence je položilo izaslanstvo Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i Udruge hrvatskih branitelja Sajmišta, a molitvu je vodio župnik župe Kraljice mučenika Dejan Čaplar.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano