Dani sjećanja – dani tuge i ponosa Petrinjaca

U sklopu petrinjskih „Dana sjećanja“ Rukometni klub „Petrinja“ organizirao je 2. rujna 2017. godine tradicionalni 21. memorijalni turnir „Bošić-Gener-Lokner-Žugaj“ u znak sjećanja na preminule petrinjske rukometaše tijekom Domovinskog rata. Na turniru su nastupile četiri momčadi: VIRO VIROVITICA (1.HRL-sjever), GAREŠNICA (1.HRL-sjever), SLOGA KRIŽ (3.HRL-središte) i domaćin PETRINJA (2.HRL-sjever). Na turniru su bila i djeca preminulih rukometaša Božena Mikulić, rođena Borošić i Marko Lokner.

Na Kupi u Petrinji su 6. rujna 2017. godine zapaljena 589 lampiona kao simbolika na 589 poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu na petrinjskom području i svijetleći su plovila niz Kupu u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Podružnice Sisačko – moslavačke.

Dana 15. rujna 2007. godine u sklopu obilježavanja rujanskih „Dana sjećanja“ u Petrinji, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grada Petrinje i političkih stranaka obišla su masovne grobnice na lokacijama kod Vile, Nove Bolnice i Marinke, te kod spomen obilježja na središnjem groblju sv. Benedikt te položili vijence i zapalili svijeće.

Sjećanje na 21. rujan 1991. godine, dan kada je Petrinja okupirana, obilježeno je  u Mošćenici svetom misom zadušnicom i paljenjem svijeća na nekoliko mjesta stradanja hrvatskih branitelja. Svijeće su ovom prigodom, tradicionalno, zapaljene kod Križa kod Kapele svetog Jakova, kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, kod nekadašnjeg „Finela“ i kod spomen obilježja pukovniku Predragu Matanoviću.

Obilježavanjem blagdana sv. Mihaela, zaštitnika Policije završeno je ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja u Petrinji. Kod Središnjeg križa na groblju sv. Benedikta vijence su položili i zapalili svijeće brojne udruge proizašle iz Domovinskog rata, izaslanstva policije i političkih stranaka. Nakon odavanja počasti, u župnoj crkvi Sv. Lovre služena je Sveta misa zadušnica za sve poginule i nestale policajce u Domovinskom ratu.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano