Komemoracija u povodu operacije „Medački džep“

U organizaciji Kluba veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“ je organizirana komemoracija povodom obljetnice operacije „Medački džep“ koja je započela 9. rujna 1993. godine. Pripadnici te postrojbe i članovi obitelji poginulih poklonili su se žrtvama kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata u središtu Gospića.

Za poginule hrvatske branitelje služena je sveta misa u katedrali Navještenja blažene djevice Marije.  Nakon mise  veterani 9. gardijske brigade „Vukovi“položili su vijence i zapalili svijeće kod vojarne “Eugen Kvaternik”.

Operaciju „Medački džep“ predvodila je 9. gardijska brigada, uz potporu Domobranske bojne Gospić, Domobranske bojne Lovinac, Domobranske pukovnije, 111. brigade HV i pripadnika specijalne policije. Nakon topničke pripreme koja je započela u 6 sati ujutro pješaštvo je ušlo u sela Divoselo i Čitluk za svega nekoliko sati borbi. Nakon ove operacije konačno je prestala stalna topnička ugroza za Gospić i  okolna naselja. Prema planu zapovjedništva tzv. 15. korpusa Vojske Krajine za 10. rujna bio je planiran napad na područje Rizvanuše i Brušana te presijecanje komunikacije Karlobag-Gospić. Ovim je povodom 8. rujna u večernjima satima dovezeno pojačanje iz Donjeg Lapca.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Hodočašće u Međugorje

U organizaciji Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata

Opširnije »