Izložba u čast 25. godišnjice Vukova

Postavom izložbe  o ratnom putu 9. gardijske brigade „Vukovi“ u Muzeju Like Gospić javnost se ponovno prisjetila na nemjerljivi doprinos ove brigade tijekom  Domovinskog rata.

Na otvaranju izložbe okupili su se brojni pripadnici ove brigade, predstavnici vojske, policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U uvodnom dijelu izložbe govorio je predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gbr. Milan Franić koji je naglasio nekoliko povijesnih činjenica vezanih uz ratni put Vukova. Dio izloženih eksponata djelo su Zlatka Franića, pripadnika brigade iz zadarske bojne „Termiti“. Ovaj umjetnik karakterističan je po radovima u topovskim čahurama čiju savršenost naglašavaju lampioni unutar ovih djela. Zamjenik zapovjednika ratnog saniteta 118. brigade, a kasnije zapovjednik saniteta 133. Domobranske pukovnije, župan dr. Darko Milinović zahvalio se organizatorima na trudu i nastojanjima da se ovaj djelić novije hrvatske povijesti trajno zabiilježi  i otme zaboravu. Župan Milinović je otvorio izložbu simboličkim paljenjem svjetla u jednom od izloženih eksponata Zlatka Franića. Riječi molitve predvodio je gospićki župnik Mario Vazgeč.

Na izloži se mogu vidjeti brojne fotografije i pisani materijali vezani uz 9. gbr.,  kao i predmeti koju su „Vukovi“ koristili tijekom ratnih djelovanja. Zapovijed o  osnutku brigade dao je Glavni stožer oružanih snaga RH 1. studenoga 1992. godine. Brigada je osnovana kao 6.  gardijska brigada, ali na zahtjev zapovjedništva  nakon uspješno realizirane operacije Maslenica brigada mijenja ime u 9. gardijsku brigadu. Brigada je sujedlovala i u operacijama Medački džep i Oluja, kao i u brojnim akcijama boreći se na nekim od  najzahtjevnijih terena Like i Dalmacije. Na tome putu „Vukovi“ su ostali bez 56 pripadnika, dok ih je više od 500 ranjeno.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano