26. godina od napada na Karlovac i Dugu Resu

Članovi UDPNHBDR-Podružnica Karlovačke županije sudjelovali su u obilježavanju 26 godina otkako je zločinačka JNA potpomognuta kordunskim Srbima napala Karlovac i Dugu Resu. Četvrtog listopada u 13,20 sati počeli su topnički napadi na grad, a tog je dana na grad palo 500-tinjak granata.

JNA, potpomognuta kordunskim Srbima, započela je tako opći napad na Karlovac, ključnu točku obrane Hrvatske. Ako bi Karlovac pao, Srbi bi izbili na granicu sa Slovenijom te potpuno odsjekli sjevernu Hrvatsku sa priobalnim dijelom zemlje.Napad na Karlovac je započeo topničkom pripremom prilikom čega je tisuće projektila zasulo grad. Nakon toga su snage JNA tenkovima preko Slunjskih brda došle do samih prilaza gradu. Karlovac su branile dvije nepotpune bojne 110. brigade, samostalna satnija dragovoljaca Cobre iz Zagreba, 2. gardijska brigada i pripadnici karlovačke policije.Neprijatelj je došao do samog ulaza u grad, a zaustavljen je na Turnju. Zbog žestine i intenziteta borba, brojnih ispaljenih projektila svih kalibara i razrušenosti Turanj su prozvali mali Vukovar.

 

U znak sjećanja položeni su vijenci i zapaljeni lampioni na spomeniku poginulim braniteljima na Turnju. Učenici Osnovne škole Turanj puštali su u zrak bijele balone u znak sjećanja na najžešći napad na Karlovac i sve žrtve Domovinskog rata.

8. studenog 1991. u 14:05 u raketiranju iz dvaju jugoslavenskih MIG-ova poginulo je 17 pripadnika 129. karlovačke brigade, a isto toliko ih je teže i lakše ranjeno. Hrvatski vojnici stradali su u barakama poduzeća „Vodoprivreda“ u Draganićkim Mrzljakima dok su čistili dobiveno oružje iz netom zauzetog skladišta Jamadol kod Karlovca. Ovaj događaj bio je odmazda JNA nakon izgubljenog skladišta municije i neuspjelog povlačenja iz vojarne Logorište.

U kapelici Sv. Križa u Draganićkim Mrzljakima, točno na mjestu pogibije 17-orice branitelja, održana je Sveta misa na kojoj su sudjelovali članovi UDPNHBDR-Podružnica Karlovačke županije. 

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »