25. godišnjica 9. gardijske brigade „Vukovi“

Ratna postrojba 9. gardijska brigada „Vukovi“ koja se tijekom Domovinskog rata iskazala na bojišnicama Like, Dalmacije i Primorja danas je obilježila  četvrt stoljeća od osnutka. Glavni stožer OS RH dao je 1. studenog 1992 zapovijed o njezinom ustrojavanju, tada 6. gardijske brigade „Vukovi“ te je prvi zapovijednik pukovnik Mirko Norac započeo s ustrojem postrojbe. Nakon povratka iz uspješno okončane operacije „Malenica“ u siječnju 1993. brigada mijenja ime u 9. gardijska brigada i to će ime s ponosom isticati do konačnog gašenja 2008. godine.

Sve ovo, kao i mnoštvo malo poznatih detalja čulo se na svečanosti upriličenoj na pisti unutar gospićke vojarne koja od danas nosi ime „Vojarna 9. gardijske brigade Vukovi“. Sve je započelo okupljanjem bivših ratnika i svetom misom u gospićkoj katedrali, a uslijedio je mimohod ulicama Gospića. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima  9. gardijske brigade tijekom svečanog postrojavanja veterana ove proslavljene ratne postrojbe ispričan je njezin ratni put.

 

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »