Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2017.

Mirno i dostojanstveno obilježena je 26. obljetnica stradanja Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine. Iako je 18. studeni centralni dan obilježavanja, službeni je program obilježavanja započeo već 13. studenog.

Kao i prošle godine, programom je utvrđeno okupljanje hrvatskih branitelja Vukovara i članova obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara na Gradskome stadionu u Vukovaru u koloni došli u dvorište Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice ratnih veterana gdje je već tradicionalno središnji dio programa započeo u 10:00 sati. Komemoracijski program vodio je glumac Darko Milas, a pjesmom su ga uveličali Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj” i Hrvoje Hegedušić poznatom pjesmom „Stoji grad”.


Po završetku prigodnog programa, formirana je Kolona sjećanja koju su i ove godine predvodili hrvatski branitelji Vukovara skupa s članovima obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara. Potom su se Koloni sjećanja priključivali ostali građani skupa s predstavnicima državnih, regionalnih i lokalnih vlasti.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar položena su tri vijenca podno križa, u službenom protokolu. Prvi su vijenac zajednički položili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Drugi vijenac položili su hrvatski branitelji Vukovara: Branko Borković, zadnji zapovjednik obrane Vukovara, Marin Vidić-Bili, bivši povjerenik Vlade RH za Vukovar, Marko Marić, dopredsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Franjo Lermajer, predsjednik Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Vukovara, Manda Patko, predsjednica Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke”). Treći vijenac položila je delegacija Grada Vukovara koju su činili gradonačelnik Ivan Penava, predsjednik Gradskoga vijeća Tomislav Šota te zamjenici gradonačelnika Marijan Pavliček i Ivana Mujkić.

Molitvu je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, a svetu misu za sve ubijene i nestale hrvatske branitelje i civile na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je mons.Antun Škvorčević, biskup požeški.

Sudionici Kolone sjećanja sa sobom su osim svijeća ponijeli i ruže koje su po dolasku na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u gradu Vukovaru položili na grobnicama poginuli i ubijenih branitelja i civila te im na takav način pojedinačno odati počast.

U Borovu Naselju je 19. studenog 2017. godine obilježena 26. godišnjica stradanja te vukovarske gradske četvrti u Domovinskom ratu.

Na taj dan, prije 26 godina pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi topničkim napadom pokušali su srušiti zgradu Borovo Commerca koja je tada bila sklonište i ratna bolnica. Zgrada se zapalila dok je u njoj bilo 800 ranjenika i civila te oko 200 teško ranjenih. Pri tome je poginula 51 osoba dok ih je 115 odvedeno u srpske koncentracijske logore. U obrani Borova Naselja poginulo je i ubijeno oko 500 osoba, a ukupno ga je branilo 1.189 branitelja.

Obilježavanje je započelo komemorativnim programom u kojem se prigodnim riječima okupljenima obratila Manda Patko, predsjednica Udruge Vukovarske majke rekavši kako je Borovo Commerce za mnoge branitelje i civile 1991. značio život, a onda je, na današnji dan, mnogima on bio prijeki sud koji ih je osudio na smrt, a sudili su im krvnici, provoditelji velikosrpske ideje koja još uvijek živi u ponekim usijanim glavama.

Na ruševinama Borovo Commerca izaslanstva Vukovarskih majki, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, 204. vukovarske brigade, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Borova d.d., Općine Lukavac u BiH te tamošnjih hrvatskih i bošnjačkih udruga, ali i predstavnice Žena u crnom iz Beograda te žena iz Srebrenice i Zvornika položila su vijence i upalili svijeće.

Prigodni program izveli su učenici osnovnih škola Blage Zadre i Siniše Glavaševića. Molitvu za poginule i nestale predvodio je župnik župe sv. Josipa Radnika iz Borova naselje fra Slavko Milić.

Istog dana, na obali Dunava u Borovu selu odana je počast stradalim hrvatskim braniteljima i civilima koji su 1991. godine ubijeni u tom mjestu koje nastanjuje većinsko srpsko stanovništvo.

Paljenjem svijeća na obali Dunava, polaganjem vijenca i ruža u Dunav prisjetili smo se žrtava ovog strašnog pokolja.

Slomom obrane vukovarske gradske četvrti Borovo naselje oko sedamdeset branitelja i civila ubijeno je i bačeno u Dunav. Bacanjem vijenca u rijeku, obilježeno je stradanje branitelja i civila, kojima se ni danas ne zna posljednje počivalište. U ime Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Dunav su vijenac položili Danijela i Mario Barišić.

Izvor: Grad Vukovar

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano