Otkriven spomenik „Velebitskim junacima“ u Rizvanuši

Tijekom Domovinskog rata obronke Velebita čuvali su pripadnici specijalne policije MUP-a RH. U surovim klimatskim uvjetima i u stalnim borbama protiv agresora 26 specijalaca zauvijek nas je napustilo. Njima na čast i spomen u Rizvanuši pored Gospića je na komemorativnoj svečanosti otkriven spomenik nazvan „Velebitskim junacima“, rad akademskog kipara Petra Dolića.

Osim članova obitelji poginulih policajaca ovom su svečanom činu svjedočili brojni policajci i vojnici, njihovi ratni zapovjednici, predstavnici najviših državnih institucija, jedinica lokalne samouprave, Crkve, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te brojni građani.


U ime udruga Specijalne policije koje su inicirale izgradnju ovog spomen-obilježja nazočne je pozdravio izaslanik Perica Prpić koji se zahvalio svim policijskim udrugama koje su sudjelovale u realizaciji ovoga projekta, pri čemu se posebno ističe Udruga ratnih veterana SJP „Tigar“ iz Gospića i njezin predsjednik Miroslav Cindrić. Također se zahvalio na pomoći i susretljivosti Grada Gospića, gradonačelniku Petru Krmpotiću, njegovim zamjenicima Marti Grgurić i Ivanu Biljanu, kao i županu Milanu Koliću.

Ratni zapovjednik Specijalne policije general Mladen Markač je u svom govoru izjavio:

„U Domovinskom ratu najviše su propatile obitelji naših poginulih vitezova. Mi znamo da vaše trpljenje ne možemo preuzeti na sebe. Ali možemo i moramo svima reći: Mi smo tu! S vama smo i podijelit ćemo vašu veliku bol. U sudbonosnim danima na početku Domovinskog rata hrvatska policija je prva stala u obranu Domovine. Danas se to pomalo zaboravlja. Zaboravlja se i uloga prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, zatim vrijednosti kojima nas je učila i danas uči Crkva. Neki su nam htjeli nametnuti brisanje dijelova naše ponosne povijesti, temelja moderne Hrvatske u koje su utkani životi desetaka tisuća poginulih i umrlih branitelja. Na takve preinake mi nikada nećemo pristati.“

Spomenik „Velebitskim junacima“ sačinjen je od 27 stiliziranih kapljica krvi, od kojih je 26 za svakog poginulog policajca, a 27. Kapljica simbolizira sve ranjene hrvatske branitelje.

Pokrov sa spomenika skinula su djeca poginulih specijalaca, sinovi i kćeri Velebitskih junaka. Vijenac na spomenik položila su izaslanstva predsjednice RH, Hrvatske Vlade, Hrvatskog sabora, izaslanstvo MUP-a RH, članovi obitelji poginulih, Ličko-senjske županije i Grada Gospića. Riječi molitve predvodio je biskup i miru mons. dr. Mile Bogović, uz koncelebraciju policijskog kapelana Ivana Blaževca.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »