Održana konferencija „Rasvjetljavanje istine o nestalim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu“

U Bruxellesu je 20. i 21. ožujka 2017. godine održana konferencija „Rasvjetljavanje istine o nestalim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu“, u organizaciji Ureda zastupnika u Europskom parlamentu Ivice Tolića, a na kojoj je sudjelovala i predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Milić.

Na početku konferencije sve nazočne pozdravio je zastupnik Ivica Tolić, te izrazio nadu da će ovakve konferencije doprinijeti rješavanju jednog od najvećih problema nakon Domovinskog rata, a to je upravo problem nestalih osoba. Na važnost rješavanja pitanja nestalih osoba na konferenciji su svojim izlaganjima ukazali i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, potpredsjednik Odbora UN-a za prisilne nestanke Rainer Huhle, predstavnik Međunarodne komisije za nestale osobe Matthew Holliday, predsjednica Saveza obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, predsjednica Regionalne koordinacije udruga obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije Olgica Božanić te predstavnik Hrvatskog Crvenog Križa Branislav Tomić.

U Republici Hrvatskoj nestalima se još uvijek vode 931 hrvatski branitelj i civil, te traje potraga za 201 posmrtnim ostatkom, što ukupno čini 1132 osobu. Od tog broja 65% čine civili, dok 21% čine žene. Na popisu nestalih još uvijek se nalazi i 12-oro djece. Najveći broj nestalih nalazi se na području Vukovarsko-srijemske županije.

Svi okupljeni složili su se da je ključ rješavanja problema nestalih osoba iz Domovinskog rata u Republici Srbiji, ali i u našoj sredini među pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Na konferenciji su aktivno sudjelovali i ostali predstavnici udruga iz Domovinskoga rata iz Republike Hrvatske – Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruga Vukovarske majke, Zajednica udruga civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, Zajednica branitelja „Gojko Šušak“, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, Udruga 100%-tnih HRVI-ja, kao i predstavnici udruga/komisija iz susjednih zemalja: Majke Srebrenice i Komisija Vlade Republike Kosovo za nestala lica.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano