Tribina „Branitelji i stradalnici u Domovinskom ratu i 26 godina poslije“

U Sinju je 6. ožujka 2017. godine održana tribina „Branitelji i stradalnici u Domovinskom ratu i 26 godina poslije“ u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Suorganizatori ove tribine bili su Udruga hrvatskih branitelja veterana 126. brigade Sinj, Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata RH, Koordinacija udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Splitsko-dalmatinske županije i Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Splitsko-dalmatinske županije.

Na tribini se govorilo o problemima branitelja i stradalnika, pogledu društva prema njima, zdravstvenim i društvenim problemima, te međusobnoj suradnji između braniteljskih i stradalničkih udruga.

Sve okupljene pozdravila je Sandra Milić, predsjednica UDPNHBDR, te istaknula da je ovo treća po redu ovakva tribina, te da nas kao udrugu posebno veseli što je do sada više od 30 udruga iz raznih krajeva Republike Hrvatske prepoznalo značaj ovakvih tribina, te smo trenutno u dogovorima za održavanje ovakve tribine u Osijeku i Solinu.

 


O problematici hrvatskih branitelja govorio je Filip Ratković, tajnik udruge veterana 126. br. Sinj. U svojem izlaganju okupljenima je govorio o osnivanju 126. brigade, ratištima koja su prošli, te današnjem vremenu – problematici hrvatskih branitelja, Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Također, okupljenima se obratio i u ime predsjednica Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata RH, Maria Vujevića, te je izložio problematiku maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata, te njihova nastojanja kroz rad u radnim skupinama Ministarstva hrvatskih branitelja pri izradi Zakona.

Milan Rimac, predsjednik Koordinacije udruga roditelja poginulih HB-a SDŽ, govorio je o problemima s kojima su suočene obitelji smrtno stradalih HB-a, naglašavajući problem oko posmrtnih činova za određeni broj smrtno stradalih HB-a.

Branko Krstić, predsjednik Udruge ‘Klas’ dao je naglasak na ‘riječ kao lijek’, ističući da je riječ temeljna vrijednost sretnog suživota, te da razvojem zdrave komunikacije pomažemo sebi i drugima.

Sandra Milić, predsjednica UDPNHBDR, u svojem izlaganju je predstavila rezultate istraživanja u sklopu projekta „Djeca rata – nečujni krik“, te predstavila najčešću problematiku djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, s posebnim naglaskom na djecu bez oba roditelja kao najveće stradalnike iz Domovinskog rata.

Nakon izlaganja okupljenima su se obratili predstavnici državnih institucija , a zatim je otvorena rasprava u koju se uključilo nekoliko nazočnih, te izrazili svoja nezadovoljstva radom pojedinih službi u području skrbi o braniteljskoj i stradalničkoj populaciji.

Nakon tribine održan je prigodni domjenak.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano