Ministarstvo hrvatskih branitelja i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva potpisali Sporazum o suradnji sa udrugama proisteklim iz Domovinskog rata

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić potpisali su 30. siječnja 2017. godine Sporazum o Razvojnoj suradnji kroz programske podrške u provođenju sustavne podrške udrugama iz Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj u Tuheljskim Toplicama.

Zajednička suradnja Ministarstva i NZRCD podrazumijeva stvaranje sustavnog modela dodjele i praćenja financijske podrške udrugama iz Domovinskog rata kao i dodjelu institucionalnih podrški udrugama iz Domovinskog rata na državnoj i lokalnoj razini. Također, 16 udruga iz Domovinskog rata, dosadašnjih korisnica trogodišnje institucionalne podrške za stabilizaciju i/ili razvoj udruga u okviru sustavnih oblika podrške NZRCD, uključit će se u Centar znanja za društveni razvoj u području unaprjeđenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata.

Do sklapanja Sporazuma došlo je temeljem inicijative Ministarstva hrvatskih branitelja, koje je na prijedlog Projektnog tima sastavljenog od predstavnika udruga iz Domovinskog rata, a koji je osnovao ministar hrvatskih branitelja s ciljem analize sustava financiranja udruga iz Domovinskog rata radi uvođenja poboljšanja u način pružanja podrške radu udruga predložilo pokretanje aktivne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva. Zbog toga se pristupilo realizaciji prijedloga Projektnog tima, slijedom kojih je pripremljena suradnja Ministarstva hrvatskih branitelja i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Na dvodnevnom sastanku 16 udruga iz Domovinskog rata, koje se uključuju u Centar znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj, predstavnici istih su razmijenili iskustva, postignuća i izazove s kojima su se susreli u dosadašnjoj provedbi institucionalne podrške. Radi se o slijedećim udrugama: Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP RH, Udruga specijalne policije iz Domovinskoga rata RH, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata RH, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruga veterana 4. gardijske brigade, Udruga veterana 5. gardijske brigade “Sokolovi”, Udruga obitelji hrvatskih branitelja liječenih od PTSP RH, Udruga Bojna Frankopan, Udruga branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskoga rata, Udruga branitelja Domovinskog rata INA-NAFTAPLIN “KVIN”, Hrvatski časnički zbor-zajednica udruga i Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskoga rata Hrvatske.

Predstavljeni su i utvrđeni standardi provođenja Razvojne suradnje NZRCD i udruga iz Domovinskog rata, kao i potrebne edukacije, osobito u dijelu izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje sredstvima iz europskih fondova. Razvojna suradnja s NZRCD u području Centra znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj ostvaruje se na rok od pet godina s mogućnošću nastavka suradnje na isto razdoblje.

Osnivanjem ovog Centra znanja, hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata otvorena je mogućnost stvaranja više razine razvoja udruga iz Domovinskog rata i njihovog aktivnog djelovanja u društvu, ali i stavljana u ravnopravni položaj s preostalim organizacijama civilnoga društva, pogotovo onima koje su uključene u preostalih osam Centara znanja koji djeluju u području: zaštite i promicanja ljudskih prava, zaštite okoliša, održivog razvoja i korištenja obnovljivih izvora energije, nezavisnih kultura, građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva, održivo življenje i razvoj permakulture, djelovanje mladih, društvena uključenost (smanjenje siromaštva) i unapređenje kvalitete življenja osoba s invaliditetom.

Oblici djelovanja Centra znanja podrazumijevaju istraživanje i analize javnih politika iz područja djelovanja, prijenos specifičnih znanja u RH i u zemljama Europe, razvoj društvenih potencijala i zagovaranje pozitivnih društvenih promjena. Takvim oblicima djelovanja udruge iz Domovinskog rata imat će priliku aktivno sudjelovati u društvenim procesima provoditi javne aktivnosti i kampanje, surađivati i povezivati se s tijelima državne uprave nadležnim za provedbu javnih politika koje obuhvaćaju civilno-društvenu tematiku, pratiti provedbu javnih politika u RH, Europskoj uniji i međunarodnoj zajednici, davati prijedloge za unapređenje javnih politika organizirati edukacije, okrugle stolove i radionice, provoditi istraživanja prema svojem području djelovanja i dr.

Ujedno je Ministarstvo pokrenulo inicijativu za imenovanje predstavnika braniteljske i stradalničke populacije u Upravni odbor Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano