Obilježena 25. godišnjica stradanja mještana Lušca u Vukovaru

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara obilježena je 25. godišnjica stradanja mještana gradskog naselja Lužac.

Domaći pobunjeni Srbi uz pomoć JNA osvojili vukovarsko naselje Lužac te njegovim preuzimanjem odsjekli grad na dvije strane, na Borovo naselje i Vukovar te tako branitelji s Trpinjske ceste svoje ranjenike nisu mogli dovoziti niti do vukovarske bolnice. Ubijeno je 69 mještana Lušca, a za njih 30 još uvijek se traga. Važno je napomenuti kako je Lužački pokolj ostao gotovo prešućen u hrvatskoj javnosti.

Podno spomen-obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a prigodni program izveli su učenici OŠ Dragutina Tadijanovića.

U ime organizatora nazočne je pozdravio predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić poručivši braniteljima da ne smiju odustajat i moraju obilježavati i sjećati se svih onih koji su stvorili nezavisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku te ih pozvao na zajedništvo.

Vijence su položili i svijeće upalili predstavnici Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Udruge Vukovarske majke i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, izaslanstvo Grada Vukovara na čelu sa zamjenikom gradonačelnika grada Vukovara Marijanom Pavličekom, izaslanstvo Grada Đakova, Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, OŠ Dragutina Tadijanovića, predstavnici Hrvatske demokratske zajednice te predstavnici Hrvatske konzervativne stranke.

Molitvu je predvodio fra Vjenceslav Janjić, župnik župe sv. Josipa Radnika.

Izvor: Grad Vukovar

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano