Okrugli stol „Suradnja branitelja u Domovinskom ratu i 25 godina poslije“

U organizaciji Udruge braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije ogranak Vukovar, u Vukovaru je 21. listopada 2016. godine održan okrugli stol na temu „Suradnja branitelja u Domovinskom ratu i 25 godina poslije“, na kojem je nazočna bila i predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Okupljene je pozdravila predsjednica Udruge braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, gđa. Ljiljana Poje – „Tek nakon što smo stekle status braniteljica dečki su nas počeli uvažavati kao sebi ravnopravne. Bile smo im i rame za plakanje, a danas je jako teško. S obzirom na prilike u društvu došlo je do velikog razjedinjavanja pa tako i u braniteljskoj populaciji. Ljudi su se počeli razjedinjavati zbog političke i financijske situacije, gledaju kako će preživjeti i previše se zatvaraju u sebe, a ni sami nisu svjesni koliko razgovor znači. Uvijek kažem da više glava više zna i ako budemo razgovarali lakše ćemo prevladati svoje probleme, a njih među braniteljskom populacijom ima jako puno.“. Također je prenijela pozdrave predsjednice Udruge braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije ogranak Vukovar, gđe. Irene Đuđar koja je nažalost bila odsutna.

Nakon otvaranja okruglog stol na skupu su govorili brigadir Petar Čavar, braniteljica Slađana Popovska Horvatić i predsjednik udruge „Sokolovi“ Zoran Marunček. Brigadir Čavar je rekao kako mu je oduvijek bila čast stojati uz ženu u bojnoj odori – braniteljice su imale posebno tešku ulogu u svom životu – dokazati da su sposobne jednako se boriti rame uz rame s muškarcima, a istovremeno biti i supruga i majka. Istaknuo je kako je i sam baz razmišljanja ostavio zanimanje kojim se prije bavio kao agronom, te se priključio hrvatskoj vojsci. Danas, većina njegovih prijatelja su upravo brojni branitelji, braniteljice i njihove obitelji.

Posebno emotivan govor imala je Slađana Popovska Horvatić koja je bez dvoumljenja uzela pušku u ruke i stala u obranu domovine, obranu istine. Danas su žalosti velika razjedinjenost među braniteljskom i stradalničkom populacijom. Većina je bila jako mlada kada su išli u rat – „bili smo većinom u 20-im godinama. Kasnije smo dobili djecu, koja su danas također još mlada. Žalosti me gledati moje prijatelje, suborce od 45, 50 godina koji imaju brojne zdravstvene probleme, koji zbog situacije u društvu i odnosa prema braniteljima pomišljaju na suicid. Najgore i najteže je nositi se s onim da neki od njih to na kraju i učine. Branitelji nažalost umiru vrlo mladi. – U brigadi sam upoznala mnogo dobrih ljudi. Kroz život sam spoznala da su mi jedini, iskreni i pravi prijatelji bili i ostali moji braća po oružju“ – kroz suze je rekla Pupovska Horvatić.

Zoran Marunček u svom govoru se dotaknuo pitanja brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga, te što one predstavljaju. Ne smijemo dopustiti da bilo koja politika upravlja udrugama, moramo biti apolitični u svom djelovanju, te boriti se za istinske vrijednosti Domovinskog rata. Ono čemu se svi trebamo posebno posvetiti je i izrada jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji – naglasio je Marunček.

– Upravo ovakvi skupovi trebaju nas potaknuti da međusobno moramo surađivati za bolje sutra svih nas ali i zbog onoga zbog čega su se branitelji borili, a to je bolje sutra budućih generacija. O problemima branitelja se progovara ali samo među braniteljskom i stradalničkom populacijom i treba naći načine kako doprijeti do opće populacije građana. Svaki oblik druženja pomaže, znamo da braniteljice imaju svoje kreativne radionice gdje izrađuju neke predmete, međusobno se druže, nasmiju i što je najbitnije razgovaraju. Najveći problem koji se stvorio kao posljedica razjedinjenosti među braniteljima i stradalnicima je manjak razgovora. Svaka skupina ima neke svoje probleme, a o njima međusobno ne razgovaramo i zapravo nakon određenog vremena ta situacija dovodi da se svatko od nas kao pojedinac sve više i više zatvara u sebe. – rekla je Sandra Milić, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Nakon okruglog stola održano je druženje i prigodni domjenak u prostorijama udruge u Domu hrvatskih branitelja u Vukovaru.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »