Obilježena 26. obljetnica osnivanja prve zračne postrojbe u RH

Sinj je danas bio u znaku obilježavanja 26. obljetnice osnivanja prve zračne postrojbe u Republici Hrvatskoj. 

Svečanost je počela misom zadušnicom za poginule branitelje u Domovinskom ratu, koju je u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služio sinjski gvardijan fra Petar Klapež.

Nakon toga članovi obitelji poginulih branitelja, izaslanstva Predsjednice RH, Ministarstva branitelja, GSOSR i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Grada Sinja, Aero-klubovi Sinj i Split, Zajednice tehničke kulture Županije, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Vijenci su položeni i kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu te kod spomenika ‘Slomljeno krilo’ u zaseoku Šimci, gdje su 26. siječnja 1992. godine poginula petorica pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda. Na mjestu pogibije petorice zrakoplovaca prigodni govor i sjećanje na poginule branitelje održao je tadašnji zapovjednik zrakoplovaca, brigadir u miru Matko Raos.

Više fotografija pogledajte u galeriji

O samom događaju u kojemu su poginuli njegovi prijatelji i suborci, jedni preživjeli u nesreći Zvonko Kovačević-Koče je kazao:

‘Bio je lijep i sunčan dan, a mi smo imali jedan rutinski zadatak. Uzletjeli smo sa sinjskog aerodroma prema Divuljama. U zrakoplovu je bilo nas šestorica i zrakoplov je iznad Šimaca, iz meni nepoznatih razloga, skrenuo u desnu stranu i zakačio žicu dalekovoda. Zrakoplov se potom srušio, a ja sam se teškom mukom, probijajući trup zrakoplova uspio nekako izvući vani. Mještani koji su se ubrzo našli tu pomogli su mi da se maknem malo dalje od zrakoplova koji je u tom trenutku eksplodirao i svi su moji prijatelji poginuli’, kazao je Kovačević suznih očiju, i radi toga događaja, ali i činjenice kako je njegov sin Andrija danas prvi skočio s padobranom noseći hrvatsku zastavu.

Središnji dio današnje proslave održan je ispred hangara na Aerodromu Sinj, gdje je položen vijenac na spomen-ploču na mjestu gdje je osnovan prvi Samostalni zrakoplovni vod pred početak Domovinskog rata. Uslijedilo je nekoliko prigodnih obraćanja, a prisutnima su se obratili: u ime predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Kolinde Grabar Kitarović umirovljeni pukovnik HV-a Ivan Mršić, dopredsjednik Udruge veterana 4 GBR, zamjenik ministra hrvatskih branitelja brigadir Ivan Vukić Niper i brigadni general Miroslav Kovač zapovjednik HRZ-a i PZO, izaslanik načelnika GS OSRH.

‘Prije 26 godina na ovom mjestu postrojen je prvi zrakoplovni vod u Hrvatskoj, i to je zapravo preteča HRZ-a. Ovi hrabri branitelji, a njih petorica dali su svoje živote za Domovinu, dali su svoj nemjerljiv doprinos za hrvatsku neovisnost’, kazao je između ostalog general Kovač.

Brigadir Matko Raos istaknuo je kako krajem 1992. godine i početkom 1993. godine Samostalni zrakoplovni vod prelazi pod zapovjedništvo 95. zrakoplovne baze Split-Divulje i tada zrakoplovstvo na ovom području djeluje jedinstveno, pod jednim zapovjedništvom i izvršava sve potrebne zadaće. Također je podsjetio na prvu zrakoplovnu akciju na ovom području:

‘Ta akcija bila je u 6 mjesecu 1991. godine sa zrakoplovom Cesna 172 i to sjeverno od Knina, točnije iznad Golubića. Poslije stiže AN2 te drugi zrakoplovi i ljudi koji su znali svoj posao’, kazao je Raos.

Nadalje, Raos je istaknuo kako su veliku, neprocjenjivu ulogu u stvaranju zrakoplovnih snaga na području Dalmacije i općenito svih priprema za obranu Hrvatske dali pokojni general Ivo Jelić, Mladen Bujas, čelnici Ureda za obranu, kao što je u Sinju Branimir Petričević i ostali. Podsjetio je kako se na sinjskom području odvijala i prva zračna bitka u kojoj je borbeni ogled s neprijateljskim Galebovima imao pokojni Branko Fridel.

U znak potpore svim aktivnostima i organizacijama obilježavanja ovih manifestacija Matko Raos i Neven Bazina u ime organizatora poklonili su prigodne fotografije s prvim zrakoplovom postroje Ministarstvu branitelja, HRZ i PZO te Udruzi veterana 4. brigade.

Ante Vulić Agan, pripadnik ratnih zrakoplovnih hrvatskih snaga, zajedno s brojnim iseljenim Hrvatima, a posebno s bivšom saborskom zastupnicom Zdenkom Babić Petričević prikupljao je sredstva za nabavku zrakoplova AN2. Za sve učinjeno brigadir Matko Raos uručio mu je povelju 4. gbr. U ime Grada Sinja sve nazočne pozdravio je dogradonačelnik Zlatko Ugrin, koji je bio među devet padobranac koji su izveli skok, noseći zastavu Grada Sinja.

U okviru programa ove svečanosti pripadnici specijalne postrojbe HV-a i članovi Aero-kluba Sinj poginulim pilotima odali su počast padobranskim skokom iz helikoptera MI-8 MTV, noseći ratne zastave Republike Hrvatske, 4. gbr ZNG, 2/4 br. ZNG ‘Cro Angels’, 126. br. HV-e, specijalne policije ‘Batt’, Grada Sinja, 9. bojne HOS-a. Tijekom svečanosti Sinj si nadlijetali MIG, helikopter i Pilatus PC 9 HRZ-a. Na kraju svečanosti Organizacijski odbor, na čelu s Nevenom Bazinom za sve sudionike proslave upriličio je prigodno druženje i domjenak. Program današnje svečanosti održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »