Obilježena 25. godišnjica od ustroja 132. brigade hrvatske vojske Našice

Povodom 25. obljetnice osnutka 132. brigade hrvatske vojske, Grad Našice organizirao je prigodno obilježavanje ovog značajnog datuma.

Brigada je ustrojena 19. listopada 1991. godine odredbom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Iako su je na području Našica zvali našičkom brigadom, zapravo je to bila brigada koja je obuhvaća dragovoljce s područja Našica, Orahovice i Valpova.

Obilježavanje je započelo nastupom Gradske glazbe Našice ispred zgrade Gradske uprave te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja Uskrsla Hrvatska za poginule i preminule pripadnike brigade kao i za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu. Vijence su položila i svijeće upalila izaslanstva predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Osječko – baranjske županije, Grada Našica, 132. brigade, Glavnog stožera Oružanih snaga RH, policije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon polaganje vijenaca i paljenja svijeća te minute šutnje, Doris Pralas je pročitala imena svih poginulih i nestalih branitelja 132. brigade. U prigodnom protokolu koji je uslijedio, okupljenima su se obratili gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar, osječko – baranjski dožupan Dragan Vulin, general pukovnik Slavko Barić, izaslanik ministra obrane i prvi zapovjednik 132.brigade te Zrinko Petener, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović. Među uzvanicima su bili i brigadni general Milan Knežević, ratni zapovjednik 132. brigade, predsjednik županijske skupštine Antun Kapraljević, dogradonačelnik Našica Stjepan Pintarić, predsjednik Gradskog vijeća Našica Josip Miletić, mnogi Gradski vijećnici te drugi uvaženi gosti.

Gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar istaknuo je kako je 19. listopad  1991. jedan od najznačajnijih datuma za grad Našice. ”To je dan velike hrabrosti jer je tisuće Našičana, ali i Orahovčana i Valpovčana pokazalo što znači voljeti Hrvatsku, što znači željeti hrvatsku neovisnost”, – naglasio je gradonačelnik Žagar koji je posebno pozdravio obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, invalide Domovinskog rata , pripadnike 132. brigade te članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata.  Istaknuo je da je 132. brigada dala nemjerljiv doprinos obrani istočne Slavonije te je zaustavila prodor neprijatelja i spriječila stradavanje cijele Hrvatske. ”Prošlo je 25 godina od ustroja brigade koja je imala ratne zadatke, svojstvo i sposobnosti, kao i mnoge uspjehe. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u stvaranju 132. brigade, na hrabrosti i na žrtvi koju ste dali. Brigada i dalje postoji u srcu svakoga hrvatskoga domoljuba.“- rekao je, među ostalim našički gradonačelnik Krešimir Žagar.

Zamjenik osječko – baranjskog župana Dragan Vulin poručio je da se nikada ne smije zaboraviti istina o Domovinskom ratu i da hrabra djela hrvatskih branitelja trebaju biti vječno zapisana za sve generacije koje će doći. ”Po mojem mišljenju Domovinski rat i hrvatski branitelji su temelj moderne hrvatske države i u vremenu koje dolazi mora svima biti jasno da Hrvatska ima svoje heroje, a to su hrvatski branitelji”, – rekao je Dragan Vulin.

Čestitajući pripadnicima 25. obljetnicu 132. brigade, general pukovnik i prvi zapovjednik 132. brigade Slavko Barić istaknuo je kako je brigada dala svoj obol zaštiti suvereniteta i oslobađanju domovine te održavanju sna o samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj. ”To nam je bila zadaća, za to smo se opredijelili. Išli smo u rat za koji nismo bili spremni, koji nismo željeli i dali smo sve od sebe. Mislim da je to povod za slavlje obljetnice ustroja, da slavimo one kojih više nema, ali da slavimo one koji su ovdje te da pokažemo onima koji dolaze što se to događalo 1991. pa do 1996. i kasnije. Ovo je veliki dan za Našice i povijesni dan za sve one koji su stvarali brigadu”, naglasio je general pukovnik Slavko Barić.

U ime predsjednice i vrhovne zapovjednice oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar -Kitarović okupljenima se obratio njezin izaslanik Zrinko Petener. ”Počašćen sam što se mogu obratiti povodom 25. obljetnice ustroja 132. brigade i prenijeti srdačne pozdrave i čestitke predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH gospođe Kolinde Grabar -Kitarović. Ove godine diljem Hrvatske obilježavamo brojne 25. obljetnice ustrojavanja postrojbi Zbora narodne garde i Hrvatske vojske, koje su tijekom presudne 1991. nastajale jedna za drugom. U vremenu kada je bilo najteže nije nedostajalo istinskih domoljuba kojima sloboda bijaše draža od života. Hrabrost i samoprijegorna žrtva poginulih hrvatskih branitelja nam moraju ostati vječni putokaz i primjer kako se voli hrvatska domovina za koju nijedna žrtva nije prevelika. Zato se u ime predsjednice Republike Hrvatske želim svima vama, ovdje pristutnima i koji ste doprinijeli obilježavanju ovoga događaja zahvaliti što ne dopuštate da spomen na hrvatske junake ne izblijedi, odajući počast njihovoj žrtvi i trajno vrednujući njihovo domoljublje prenoseći povijesna sjećanja na nove mlade generacije. Nama će spomen na njih biti svakodnevna opomena kako smo dužni raditi na stvaranju Hrvatske kakvu su oni sanjali. Tako će im se na najbolji način zahvaliti na njihovoj žrtvi” – rekao je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Zrinko Petener.

Molitvu za poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni vikar, fra Franjo Tomašević. Nakon svečanosti kod spomen obilježja Uskrsla Hrvatska, u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je sveta misa za poginule hrvatske branitelje.

Program obilježavanja 25 godina od osnutka 132.brigade završen je domjenkom u šatoru na platou ispred robne kuće u središtu Našica, uz gastro – ponudu i zabavni program u kojem su nastupile Zlatne strune.

Svakako treba istaknuti da je 132. brigada bila jedna od najboljih pričuvnih brigada koja je u borbenim djelovanjima bila uz bok gardijskim. Sudjelovala je u oslobađanju istočne Slavonije te u oslobodilačkim akcijama okupirane Posavine.

Kroz postrojbu je tijekom njenog djelovanja prošlo oko 5 tisuća pripadnika s područja Našica, Orahovice i Valpova, poginulo ih je 59, a u grupaciji invalida Domovinskog rata njih je oko 200. Nakon gašenja brigade, brojni njezini pripadnici nastavili su svoje ratne zadaće kroz ostale postrojbe OS RH te u postrojbama MUP-a.

Izvor: nasice.com

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »