Otkrivena spomen-ploča za 25 godina ratnog mosta preko Kupe u Letovaniću

Trećeg listopada 1991. široki zavoj Kupe kod Letovanića hrvatski branitelji iz 36. inžinjerijsko-pontonijerske bojne HV „Dabrovi“ premostili su pontonskim mostom i odmah preko Nebojana s petrinjske strane na drugu lijevu obalu stvorili prijelaz spasa, života i slobode za beznadnih, traumatiziranih i očajnih 20.000 protjeranih Hrvata s Banovine, najviše iz Glin, Petrinje i okolice. U zahuktalom srbočetničkom napadu na Banovinu, sporu i slabašnu kupsku skelu u Letovaniću tada je za samo dan i noć zamijenio vojni pontonski most, na tome mjestu ostao je tijekom cijelog Domovinskog rata i bio jedini prijelaz na Kupi od Siska do Karlovca, a služio sve do 1997. s dovršenjem novog mosta kod Bresta.

Sada se povijesni pononijerski ostaci čuvaju u postrojbi HV u Karlovcu, po letovanskom mostu 3. listopad proglašen je Danom inžinjerije i pontonijerije HV, a za 25-obljetnicu njegova postavljanja na lijevoj obali u Letovaniću danas je mjesto označeno trajnom spomen pločom na rešetkastom postolju od dijela pontona.

Spomenik su otkrili predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata „Dabrovi“ Željko Nenadić i djeca poginulih hrvatskih branitelja: Kristina Ross iz Petrinje i Ivica Pereković iz Bresta Pokupskog.

Svečanost za trajno sjećanje na ratni most preko Kupe održana je u sklopu proslave Dana hrvatskih branitelja Sisačko moslavačke županije, iz koje je župan Ivo Žinić podsjetio na izuzetnu važnost postojanja toga prijelaza u spašavanju Hrvata u ovo vrijeme 1991. godine, ali i njihove sreće s povratkom preko istog mosta nakon Oluje. Za ratnog zapovijednika „Dabrova“ Roberta Suntešića ovaj most je fenomen sedmogodišnje prometne riječne žile kucavice i simbol Domovinskog rata, bez premca i u svjetskom vojnom ratovanju, a načelnik Općine Lekenik Ivica Perović zahvalio je „Dabrovima“ na ratnom montiranju i poratnom održavanju te današnjem postavljanju spomen obilježja uz Kupu usred Letovanića. Preko ove rijeke i montažnih pontona, neprekidno nadziranih i čuvanih, a širenih ili sužavanih ovisno o vodostaju Kupe, kretao se cjelokupni civilni i vojni život, sva ospkrba ljudi u obranjenom Nebojanskom džepu i hrvatskih branitelja na položajima prve crte- s ponosom su se danas prisjećali pripadnici „Dabrova“ i njihovi gosti. Ispred novog spomen-obilježja položeni su vijenci i stavljene svijeće za poginule branitelje, iz Grada Petrinje to je učinilo izaslanstvo HVIDR-a, a zbor Ivan Goran Kovačić iz Siska u prigodnom programu zapjevao je i „Letovanić, selo pokraj Kupe“.

Izvor: ps-portal.eu

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »