Obilježena 25. godišnjica osnutka 126. brigade HV-a

Na današnji dan, 6. listopada 1991. godine odlukom vrhovnika dr. Franje Tuđmana ustrojena je 126. brigada HV-a, jedna od najboljih pričuvnih brigada u Domovinskom ratu. Tim povodom danas je u organizaciji Udruge ‘Veterani 126. brigade Sinj’ obilježena 25. godišnjica od osnutka brigade.

Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Spomen parku hrvatskih branitelja položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule i preminule pripadnike brigade, kao i za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu. Vijence su položila izaslanstva županije Splitsko-dalmatinske, gradova Sinja, Trilja i Vrlike, udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Cetinskog kraja, VAD-a, političkih stranaka i nezavisnih lista zastupljenih u sinjskom Gradskom vijeću.

Počast cetinskim suborcima odali su i grad Đakovo i Udruga 122. đakovačke brigade predvođena gradonačelnikom Đakova Zoranom Vinkovićem, a molitvu odriješenja za poginule branitelje predvodio je sinjski župnik fra Perica Maslać.

Prisutnima se obratio i brigadni general u miru Veselko Gabričević prisjetivši se osnutka 126. brigade, koja je u prvim danima osnivanja imala 827 pripadnika, a tijekom rata je kroz brigadu prošlo do 7.000 branitelja. Gabričević je istaknuo da je, prema mišljenju mnogih, to bila jedna od najboljih pričuvnih brigada u Hrvatskoj. također je istaknuo da bi sada, u rješavanju svih važnih pitanja za hrvatsko društvo, trebalo biti zajedništvo koje je vladalo u vrijeme stvaranja 126. brigade i početka Domovinskog rata. Istaknuo je kako je protiv inicijativa koje se pojavljuju o razgovorima između braniteljskih udruga iz Hrvatske s onima koji su napadali Hrvatsku.

Vijenci i svijeće potom su položeni kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a u galeriji Galiotović otvorena je izložba ratnih fotografija s područja Đakova, odnosno 122. đakovačke brigade, koja će se moći razgledati narednih mjesec dana.

Program proslave 25 godina od osnutka 126. brigade nastavlja se poslijepodne na šetalištu Alojzija Stepinca gdje će od 18 sati gosti i prijatelji iz Đakova upriličiti kulturno-zabavni program na kojemu će nastupiti Slavonske lole, a za sve posjetitelje priredit će poznato slavonsko jelo, čobanac.

U subotu u 10 sati u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služit će se Sveta misa za Domovinu i poginule branitelje, a poslijepodne na SC Ivica Poljak -Sokol -Andrija Alčić održat će se ragbi turnir na kojemu će sudjelovati veterani Siska, Zagreba, HRM-a Split i Sinja.

Važno je istaknuti kako su i prije službenog osnivanja 126. brigade na cetinskom području postojale ranije formirane dragovoljačke postrojbe, koje su osnutkom brigade ušle u njen sastav i činile njenu okosnicu. Svakako treba istaknuti kako je za vrijeme Domovinskog rata 126. brigada po mnogima bila najbolja pričuvna brigade koja je u borbenim djelovanjima bila uz bok gardijskima kao što su 4. i 7. gardijska brigada. Pripadnici 126. brigade, a poslije 126. pukovnije, sudjelovali su u mnogim važnijim vojnim akcijama i operacijama u oslobađanju Hrvatske, od sinjskog bojišta, južnog dubrovačkog bojišta, Zima 94, pa Oluja, Maestral i druge akcije. Kroz postrojbu je tijekom njenog višegodišnjeg djelovanja prošlo oko 6 tisuća boraca, a među 103 poginula pripadnika s Cetinskog područja u Domovinskog ratu, 46 je pripadnika 126. brigade. Nakon gašenja brigade i preustroja HV nakon Domovinskog rata, brojni njeni pripadnici nastavili su svoje radne zadaće kroz ostale postrojbe OSRH, posebno kroz 4. GBR i Središte za obuku pješaštva Sinj, te u postrojbama MUP-a.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano