Obilježena 25. obljetnica odlaska dragovoljaca našičkog kraja u obranu grada Vukovara

27. rujna 2016. godine na glavnom trgu u Našicama ispred spomen obilježja Uskrsla Hrvatska polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te molitvom za sve poginule hrvatske branitelje započelo je obilježavanje 25. obljetnice odlaska dragovoljaca našičkog kraja u obranu grada Vukovara.

Naime, dana 27. rujna 1991. godine 67 dragovoljaca s našičkog područja krenulo je u obranu grada Vukovara te se i ove godine ta vrlo važna obljetnica za cijeli naš kraj dostojno obilježava.  Nažalost, čak osamnaest ih je izgubilo život u vukovarskom ratnom vihoru, a njih četvorica još uvijek se vode kao nestala.

Nakon polaganja vijenaca, paljenja svijeća i molitve na kojem su bili prisutni preživjeli branitelji, članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, djeca i udovice poginulih branitelja, visoki dužnosnici grada Našica, i drugi građani, prigodnim govorima gradonačelnika grada Našica Krešimira Žagara, tajnika udruge Vukovarskih veterana Branimira Jokića i fra Zorana Bibića, gvardijana Franjevačkog samostana u Našicama u punom Domu kulture održana je braniteljsko – glazbeno – scenska predstava „Bitka za Vukovar – kako smo branili Grad i Hrvatsku“. Predstavu su organizirali Grad Našice, Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice i Radio Našice, a uveličali su je članovi HKD „Lisinski“. Isto tako predstavljene su i dvije knjige „58 Hos u obrani Vukovara i Bogdanovaca“ autora Damira Markuša te „Bitka za Vukovar“ autora Damira Plavšića.

Nakon predstave nekoliko riječi o predstavi kao i utiscima iz Našica rekao je Damir Markuš Kutina: „Danas smo u vašem gradu održali braniteljsko – glazbeno – scensku predstavu „Bitka za Vukovar – kako smo branili Grad i Hrvatsku“ pa je i ovo lijepa prilika da se zahvalim svim gledateljima koji su ispunili dvoranu te tako uveličali ovaj trenutak. Naravno, posebna zahvala ide vukovarskim braniteljima, ljudima iz Našica i našičkog kraja. Ovom priliko bih pozdravio i one koji nisu mogli biti danas tu zbog drugih obveza u Zagrebu, a među njima i mog velikog prijatelja Damira Batraca Keksa iz Donje Motičine. Brojka od 67 branitelja iz našičkog kraja koji su otišli braniti Vukovar je velika, a ti dečki su stvarno jako puno dali Vukovaru, ali i Hrvatskoj te neka ih Bog blagoslovi. Predstava je odlično prošla, sve je tehnički super odrađeno, a moram naglasiti kako je ovo sada već 67 predstava što u svijetu, što u Hrvatskoj koju smo prošli uzduž i poprijeko. Uskoro idemo u Australiju, a iduće godine nam je želja ići u Kanadu i Argentinu. Dakle, interes postoji, ljudi nas zovu na sve strane. Moram napomenuti kako je internet, čast izuzecima,  jedini medij koji nas ne cenzurira. Kao primjer toga, moram za kraj spomenuti jedno neugodno iskustvo s medijima. Kada smo prije nekog vremena bili u Gospiću, i prema našem saznanju su sve televizijske kuće bile tamo, te iako smo bili u dvorani sa preko 400 ljudi, oni (mediji) su otišli snimati prvo gay vjenčanje u Hrvatskoj. Nažalost, očito je kako medijske kuće Domovinski rat i ne zanima previše, ali zato narod zna i pamti.“ – rekao je među ostalim Damir Markuš Kutina.

O obilježavanju 25. obljetnice odlaska našičkih branitelja u Vukovar te o predstavi koja je uslijedila u Domu kulture nekoliko riječi izjavio je i gradonačelnik Krešimir Žagar.

„Danas je poseban dan za cijeli grad Našice kao i cijeli naš kraj. Poseban datum je svakako 27. rujna, jer se radi o 25. obljetnici, danu kada se slavi hrabrost našičkih branitelja. Hrabrost onih koji su znali što ih čeka u Vukovaru jer su djelić toga nekoliko dana prije proživjeli i na ulicama Našica. Dakle, naši hrabri branitelji su dobro znali što su stradavanje, ranjavanje i pogibija te kakav je zvuk granata i fijuk metaka. Bez obzira na to što smo oslobodili Našice i što su mogli nastaviti živjeti u jednoj mirnoj oazi, ili se eventualno vremenom priključivati postrojbama diljem Hrvatske, oni su odbili ići tim putem te su odlučili otići u sami pakao Vukovara.

Vukovar ih je dozivao, njihovi ranjeni i mrtvi stanovnici su tada već dugo bili u skloništima, a branitelji koji su bili na izmaku snaga trebali su pomoć i Našičani su se tome pozivu spremno odazvali. Njih 67, a možemo njima svakako pribrojiti i našeg fra Antu Perkovića koji je također tada bio u Borovu. Autobusima su se uputili u Vukovar, nedovoljno opremljeni i nesvjesni koliko će to dugo trajati očekujući da će to možda biti samo nekoliko dana gdje će oni pomoći Vukovaru te se vratiti svojim kućama. Za mnoge je potrajalo puno duže, a mnogi od njih su i svoje živote tamo ostavili. Tako ih se 18 nikada nije vratilo iz Vukovara, a četvorica se još vode nestalima. Danas je svega 36 koji su na životu, jer Vukovar je uistinu ostavio veliki trag i u poslijeratnom životu kada su umirali, čak dizali ruke na sebe i to je stvarnost s kojom se oni osobno svakodnevno suočavaju. Ali kroz udruge koje djeluju također vrijedno pokušavaju održati i sjećanje na svoje vukovarske dane. Predstava koju smo mogli imati priliku vidjeti njihovim suborcima Damiru Plavšiću i Damiru Markušu te svima njima pomoći će da podijele svoja svjedočanstva i teška sjećanja na patnje Vukovaraca, na njihove borbe i stradanja, na prijatelje koje su izgubili i zdravlje koje su tamo ostavili, krvoloke s kojima su se susretali u Vukovaru, ali i poslije u srpskim logorima. Ovom predstavom ta su iskustva vjerno dočarana, a svako svjedočanstvo je zapisano, otpjevano ili na neki drugi način predočeno ljudima. Domoljublje tinja u hrvatskom narodu i može se uvijek razbuktati ako bude potrebno, iako nekada osjetimo kao da toga više nema, a njihova nam svjedočanstva uvelike pomažu i mnogo znače. Hvala od srca svim sudionicima i gledateljima, a svi skupa ćemo sa svojim dojmovima i  utiscima otići kućama, noseći sjećanje i želju da se nikada ne zaboravi žrtva Vukovara, vukovarskih branitelja i naših dragih sugrađana.“ – rekao je gradonačelnik Krešimir Žagar.

Izvor: nasice.com

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano