Dan pobjede nad JNA i Dan branitelja grada Našica

Promenadnim nastupom Slavonskih trubača, puhaćeg orkestra Gradske glazbe i mažoretkinja Dora, polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja Uskrsla Hrvatska i svetom misom u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Našicama, svečano je obilježen 21. rujan – Dan pobjede nad tzv. JNA u gradu Našicama i Dan hrvatskih branitelja Grada Našica.

Svečanosti su se uz branitelje s područja grada Našica, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Osječko-baranjske županije, policije i vojske, odazvali županijski i gradski vijećnici i čelnici Grada Našica. Molitvu u spomen na sve poginule hrvatske branitelje je izmolio fra Ante Perković, našički župnik, a gradonačelnik Našica Krešimir Žagar okupljenima je poručio kako se nikada neće zaboraviti našički rujanski dani koji svima služe na ponos.

„Dan pobjede nad tzv. JNA u gradu Našicama koji obilježavamo 21. rujna je datum koji će vječno ostati upamćen u srcima Našičana zbog hrabrosti građana koji su izvojevali veliku pobjedu osvajajući tada jugokasarnu koja je sijala smrt ulicama Našica te je bila i prijetnja ne samo gradu, nego i cijeloj istočnoj Hrvatskoj, s obzirom na količinu oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava. Gotovo 400 neprijateljskih vojnika, i srpsko vodstvo, oficiri koji nisu htjeli mirnim putem riješiti problem i napustiti kasarnu te je uslijedila bitka za Našice u kojoj su pogađani i najznačajniji objekti u gradu, od bolnice i doma zdravlja do dvoraca, crkve i obiteljskih objekata. Posebno teško je stradala župna crkva na kojoj je srušen toranj i izgorio zvonik. No ono što je bilo oštećeno se i obnovilo. No izgubljeni i životi trojice branitelja – Branka Glavaša, Slavka Maroda i Antuna Sertića. To su žrtve koje ne smijemo nikada zaboraviti.“ – rekao je gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar.

Uz činjenicu da se 21. rujna slavi oslobođenje Našica, gradonačelnik Žagar je naglasio da se ove godine prvi put slavi i Dan hrvatskih branitelja Grada Našica.

„Ideja od Danu hrvatskih branitelja Grada Našica je potekla inicijativom Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Naime, Grad Našice nije imao poseban dan kojim smo slavili našičke branitelje. Imali smo Dan pobjede, Dan 132. brigade i obilježavali smo odlazak našičkih dragovoljaca u obranu Vukovara. Svakako smo htjeli imati i Dan hrvatskih branitelja Grada Našica i upravo je izbor datuma pao na 21. rujan. Gradsko vijeće je na sjednici u srpnju donijelu da se 21. rujna obilježava i kao Dan hrvatskih branitelja Grada Našica. To je dan kada su Našičani stali u obranu grada, ali i dan pogibije trojice branitelja i logično je da ovaj dan bude ne samo Dan pobjede nego i Dan našičkih branitelja.“ – istaknuo je našički gradonačelnik Krešimir Žagar.

Izvor: nasice.com

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »