Svjetlo za ranjeni grad

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Sisačko-moslavačke županije, u Petrinji je 4. rujna 2016. godine, po prvi puta održana manifestacija „Svjetlo za ranjeni grad“.

U mrkloj noći, u zelene valove Kupe, spušten je 21 zapaljeni lampion kao simbol vremenskog perioda koje je proteklo od Domovinskog rata. Uz lampione, kao simbol 25 godina od početka Domovinskog rata, svjetla na motorima naizmjence su palili i članovi moto kluba Veterani.

U ime organizatora okupljenima se obratila predsjednica udruge, Božena Mikulić – „Za početak, prisjetimo se svi onih ratnih dana – prije 25 godina vihor rata nas je sve uhvatio, te mnoge obitelji zagrnuo u crnilo, ništavilo, beskonačnu tugu i bol.. Ulice kojima su do jučer trčala razigrana djeca, rijeke na kojima su se okupljali naši djedovi pecajući i pričajući o najnovijim dogodovštinama u gradu – sve se pretvorilo u crnilo. Jedna granata…druga.. treća .. ma, tko bi im znao broj? Kasnije više ne brojiš granate, nego izgubljene ljudske živote. Svakim danom sve više.. braneći svoju..našu domovinu, morali su položiti živote na oltar domovine. Da, prijatelji moji dragi..već 25 godina je za nama – 25 godina koje su nas sve promijenile. Promijenile su naše živote, našu budućnost..vesele glasove razigrane djece, zamijenili su glasni zvuci granata i puške..

Ušli smo u dane kada se sjećamo svih žrtava iz Domovinskog rata sa ovog područja, no ovih dana tužne obljetnice povezat će mnoge krajeve Hrvatske. Mnogi su gubitci obilježili mjesec rujan – i upravo tada spojiti ćemo svoju tugu sa svih krajeva Lijepe nam naše. Zajedno će plakati Petrinja, Vukovar, Bjelovar, Koprivnica, Našice.. Tijekom veliko-srpske agresije na Republiku Hrvatsku u Petrinjskom kraju poginulo je 589 hrvatskih branitelja i civila, dok se njih 89 još uvijek vode nestalima. Danas, 25 godina nakon početka Domovinskog rata sa tugom u očima prisjećamo  se tih dana, kada su naši poginuli roditelji, a vaši suborci, stajali ramu uz rame – u svim svojim porazima i pobjedama.

Ponekad, u sumrak dana, kada ostanemo sami sa svojim mislima, pitamo se dali je sve bilo uzalud? Mnoge su majke prolile tisuće suza za svojom djecom, udovice su preko noći svojoj djeci postali i majka i otac… a mi – tada djeca, morali smo preko noći odrasti. Krvnik nam je oduzeo sve – naše najmilije, naše djetinjstvo, našu budućnost.

Danas, kao odrasli ljudi, okupljeni smo ovdje s vama – u danima tuge, ali i ponosa. I zato ću vas danas zamoliti – sjetite se svojih očeva, supružnika, djece, braće i sestara, suboraca – sjetite se njihove lude hrabrosti i beskonačne ljubavi – i budite ponosni. Zbog Njih, Njihove žrtve – danas smo ovdje okupljeni. Zbog Njihove hrabrosti danas su oko nas i njihova, nikad dočekana, unučad. Oni su garancija da se njihova žrtva nikada neće zaboraviti, da imamo domovinu, slobodu..imamo mir. I tako već 21 godinu…

I kako rijeka uvijek simbolizira prolaznost života – naš početak i kraj, upravo vođeni tom simbolikom, danas će njome teći 21 lampion – kako bi obasjali puteve onih koji još uvijek tragaju za istinom, kako bi smo u ovaj sumrak dana i sami pronašli svoj mir..kako bi sa zemlje obasjali nebo – prema našim najmilijima kojih više nema.

Neka im je vječna slava i hvala!“.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović došao je na kupalište pogledati manifestaciju Svjetlo za ranjeni grad i dao punu podršku organizatorima i podsjetio na sve nedaće koje je Petrinja prošla u ratu, i poželio da ovu svjetlost s Kupe vide i svi poginuli branitelji s neba i rekao da ih Petrinjci nikada neće zaboraviti i da ova svjetlost traje vječno.

Izvor fotografija: PS portal

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »