Kolona sjećanja u Petrinji

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja, u Petrinji je 16. rujna 2016. godine, već tradicionalno, ulicama grada prošla kolona sjećanja kojom je koračalo nekoliko tisuća ljudi iz svih krajeva Republike Hrvatske.

Sa mnogobrojnim zastavama na svom čelu, kolona koja se formirala u petrinjskom parku, a bila je sastavljena od preko tisuću ljudi, prešla je put: Nazorova ulica, Turkulinova, Trg hrvatskih branitelja, Duga ulica, Gavrilovičev trg, Sisačka ulica, Senjak – i zaustavila se kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima, gdje su uz prigodan program položeni vijenci i zapaljene svijeće u sjećanje na 16. rujan – jedan od najcrnjih dana u petrinjskoj povijesti, dan kad je 1991. na području Vile Gavrilović strijeljano 22 hrvatskih branitelja. Tijekom Domovinskog rata, na području Petrinje poginulo je 589 osoba – od toga 286 hrvatskih branitelja. Još uvijek se traga za 77 civila i 12 branitelja.

Sveta misa zadušnica za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje iz Domovinskog rata služena je u župnoj crkvi Svetog Lovre. Misu je predvodio velečasni Mladen Vidak, povjerenik Biskupije za pastoral branitelja koji je kazao kako je zanimljivo da Crkva danas slavi dva mučenika, Kornelija i Ciprijana. „Zašto sam ih spomenuo. Upravo danas su oni u kalendaru, no razmišljajući o velikim stvarima, kao što je Domovina, obitelj, u temelju svih tih velikih stvari stoji žrtva. U temelju života rekao bih da je svatko od nas izrastao na temelju žrtve, žrtve naših roditelja, koji su uložili svoj trud i svoju ljubav u naš život, u naše dane“, rekao je Vidak.

Dodaje kako je danas nekako sve manje osjećaj i potreba čovjekova da se žrtvuje. „Domovina je velika stvar i upravo je Bog tražio žrtvu za tu Domovinu. Sve one koje je pozvao k sebi preko mučeničke smrti, bilo branitelje, bilo civile, svi oni su rekao bih, kao jedni kamenčići u mozaiku Lijepe naše. Tako je žrtva ugrađena u temelje naše Hrvatske, tako je upravo posvećena Kristovom žrtvom na Veliki petak“, dodaje Vidak.

Također podsjeća kako su se apostoli žrtvovali. „Svi su učinili najviše što su mogli. U prva vremena, Crkva je na poseban način cijenila mučenike. Oni su smatrani kao zvijezde na nebu. Upravo potaknuti tim primjerom i mi smatrajmo i držimo mučenike za Lijepu našu, zvijezde na nebu i nešto najvrjednije što Crkva u Hrvata ima“, zaključio je Vidak.

Svetoj misi nazočili su predstavnici gradske i županijske vlasti, brojnih udruga, policije i hrvatske vojske kao i ministar branitelja Tomo Medved.

Izvor fotografija: PS portal

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano