25. obljetnica stradanja gradske četvrti Sajmište u Vukovaru

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Podružnice udruge za Vukovarsko-srijemsku županiju, u Vukovaru je 15. rujna 2016. godine obilježena 25. obljetnica stradanja gradske četvrti Sajmište.

Obilježavanje je, kao i prethodnih godina, održano kod spomen-obilježja mjesta masovne grobnice u Novoj ulici, gdje je mučki ubijeno 12 osoba u vrijeme velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku. Minutom tišine odana je počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata, nakon čega su vijence i svijeće podno spomen-obilježja položila izaslanstva Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara. 

 


U prigodnom obraćanju voditeljica programa istaknula je važnost svih hrvatskih branitelja koji su ponosno, prije 25 godina, stali na branik domovine – „Dragi prijatelji, danas smo se okupili odati počast poštenom – malom a beskrajno hrabrom čovjeku – branitelju sajmišta.  Sajmište je po velikom doprinosu zabilježeno, u srcima, u kuloarima onih koji znaju, dragi prijatelji sajmište je neistraženo, nepredočeno javnosti, a među nama nije zaboravljeno, iako istina teško ugleda svjetlost, mi ju među nama jako dobro poznajemo i moramo ju svjedočiti pravedno – dokle god nas je.

Odabrali smo današnji dan za obilježavanje kao jedan od najžešćih napada početaka – kada je mnogobrojni agresor nakon prvog neuspješnog pokušaja od prije deset dana uspio načeti srčane branitelje i raširiti pipke zla upornim prodiranjem uz raketiranje, bombardiranje, pješadiju, avione, tenkove od vojarne ka Petrovoj gori, gdje su se utaborili glađu za daljnje zlo.

Obilježavamo ovaj dan kao početke smaknuća civila, branitelja, kao početke zla koje se naknadno proširilo na cijeli grad i do temelja uništilo svaki život u njemu. Krenuli su.. kako samo oni znaju, po nalogu donekadašnjih susjeda, kuću po kuću, podrum po podrum, život po život, ženu po ženu, lomili su, zarobljavali.. iživljavali se…“.

Predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Sandra Milić, naglasila je kako su upravo na današnji dan, prije 25 godina, mnogi građani hrvatske nacionalnosti protjerani iz svojih kuća, iz svojih domova – dio njih svoj privremeni smještaj našao je u centru grada, bolnici, dok je dio njih uspio izići iz opkoljenog Vukovara. Mnogi su mislili da su se sklonili iz ralja krvnika, dojučerašnjih susjeda koji su sada pucali na njih – samo zato što su Hrvati, no krvnik nije stajao.. išao je bez milosti, kuću po kuću, nije birao radi li se o muškarcu, ženi ili djetetu – ubijao je sve što im je stajalo na putu. Bio je to pakao – pakao kojemu su se hrabroo suprotstavljali mnogi, domaći, ali i ljudi iz drugih krajeva Hrvatske, naši hrabri HOS-ovci kojima ćemo uvijek biti zahvalni na njihovoj hrabrosti i žrtvi koju su dali za Grad heroj. Mnogi su svoje živote dali za Vukovar, za Hrvatsku, slobodu naše domovine. O strahotama rata govori i činjenica kako je nekoliko stotina metara od mjesta ove masovne grobnice bio i najveći, zloglasni logor „Velepromet“ koji je ustrojen sredinom mjeseca rujna 1991. godine, u ovim danima kada su krvnici okupirali Sajmište. Kroz logor Velepromet prošlo je više od 10.000 osoba, njih oko 800 je ubijeno, mnoge sudbine su još uvijek ne riješene, a ravnice oko nas, nažalost kriju istinu o našim najmilijima. Njih je još uvijek 309 u gradu Vukovaru i 931 u Republici Hrvatskoj.

Na kraju obilježavanje, dok su se okupljeni molili za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile iz Domovinskog rata, djeca dječjeg vrtića „Vukovar 1“ položili su 25 lampiona podno spomen-obilježja kao simbol 25 godina od agresije nad Grad heroj – Vukovar. Nakon molitve, djeca su simbolično, zajedno sa svim okupljenima, otpjevala pjesmu „Ima jedna duga cesta, koja vodi sve do raja…“..i vjerujem, da su nas naši najmiliji, koji su svoje živote dali za slobodu nas i naše domovine, sigurno čuli – sve do raja.

Izvor fotografija: Grad Vukovar

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano