Međunarodni dan nestalih osoba obilježen u Vukovaru

U Vukovaru je 30. kolovoza 2016. godine obilježen Međunarodni dan nestalih osoba u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Vijenac su položili Ante Deur – izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, ministar branitelja i izaslanik Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved sa pomoćnikom Stjepanom Sučićem, zajednički vijenac organizatora u ime obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata, Grad Vukovar predvođen gradonačelnikom Ivanom Penavom, Vukovarsko-srijemska županija predvođena županom Božom Galićem, predstavnici Međimurske županije, izaslanstvo Grada Zagreba, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, izaslanstvo Crvenog križa, Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata predvođeni ravnateljem Zoranom Šangutom, te mnogi drugi. Molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile iz Domovinskog rata predvodio je gvardijan i župnik župa Svetog Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić. Nakon polaganja vijenaca služena je i Sveta misa u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova.

Istog dana u Vukovaru je otkriven spomenik u čast svim nestalim osobama u Domovinskom ratu, koji je idejno rješenje vukovarskog branitelja Dubravka Dujića Dunje,a koji je izgrađen u obliku svijeće s koje kaplje vosak i u tlu se pretvara u kocke koje asociraju na šahovnicu. Na vrhu svijeće, koja je visine 230 centimetara, gori vječni plamen, kao i uspomena na poginule i nestale branitelje i civile iz Domovinskog rata.

Spomen obilježje otkrili su dijete nestalog hrvatskog branitelja, otac nestalog hrvatskog branitelja, majka nestalog hrvatskog branitelja, supruga nestalog hrvatskog branitelja. Članovi Udruge „Vukovarske majke” potom su položile aranžman u spomen na sve nestale branitelje i civile, a nazočni su počast odali polaganjem ruža. Gradnja spomenika inicijativa je Grada Vukovara i udruge „Vukovarske majke“.

Nakon otkrivanja spomenika na Trgu Republike Hrvatske upriličen je svečani program povodom Međunarodnog dana nestalih osoba. Program su himnom Republike Hrvatske otvorili „Vukovarski golubići“. U sklopu svečanog programa okupljenima su se obratili gradonačelnik Grada Vukovara, Ivan Penava koji je naglasio važnost pitanja nestalih osoba, od čega najveći broj tražimo u gradu Vukovaru. „Nestale osobe su najteže breme iz Domovinskog rata. Što god učinite, vrlo rado učinite, ali ste također svjesni i da ništa od toga nije dovoljno jer je takav gubitak nemoguće nadomjestiti“ – naglasio je Ivan Penava.

Okupljenima se obratila i predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Ljiljana Alvir koja je upozorila na još uvijek veliki broj nestalih osoba i neriješenih sudbina, na brojne obitelji koji još uvijek traže istinu o svojim najmilijima, dok se istina nalazi oko nas. Dotaknula se i tragedije na Kornatima koja se istog dana obilježava, a koja je među najtežim tragedijama u posljednjih nekolika godina u Republici Hrvatskoj. Izrazila je i svoje žaljenje da je pitanje nestalih tek ove godine uvršteno u pregovaraška poglavlja sa Republikom Srbijom na njezinom putu u Euorpsku uniju. Na svima nama je da se zajedno borimo za sve nestale hrvatske branitelje i civile iz Domovinskog rata, a kojih je još uvijek 933.

Ispred Zajednica udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata obratila se predsjednica Julijana Rosandić, koja je pozdravila sve okupljene, te naglasila kako se većina osoba koje danas gleda od početka obilježavanja ovog značajnog dana okuplja svake godine, a što samo pokazuje da se sve teže dolazi do informacija nestalih osoba, a da posebno žalosti gledati kako roditelji nestalih umiru, a da istinu u svojim najmilijima nisu pronašli.

Okupljenima se obratila i predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Sandra Milić koja je u svojem govoru nazočnima pokušala prenijeti sve one osjećaje s kojima se nose obitelji koje već dugih 25 godina tragaju za svojim najmilijima, kako je to kada te društvo smatra privilegiranim, kada ti svakodnevno na spomen nestalih govore da treba gledati u budućnost, jer su nestali dio „neke tamo daleke prošlosti“. Podsjetila je još jednom sve nazočne da nestali nisu samo brojevi, već da iza svakog tog broja stoji jedna osoba, nečija obitelj i sudbina – i da se svi trebamo tako ponašati prema problemu nestalih. Na kraju, naglasila je kako će se djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja boriti za istinu o sudbini svih nestalih.

U glazbenom dijelu programa, osim Vukovarskih golubića, sudjelovao je i Branko Čulić – Vukovarac sa dvije svoje izvedbe.

Okupljenima su se obratili i ministar branitelja Tomo Medved, Ante Deur – izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, izaslanica Grada Zagreba, gosp. Markt ispred Crvenog križa RH, Željko Cirba ispred Vukovarsko-srijemske županije.

Svi govornici tog dana su, iz herojskog grada Vukovara poslali poruke da je pitanje nestalih osoba jedno od najvažnijih pitanja, te da sve buduće vlasti trebaju aktivnije raditi na ovom problemu – kako bi mnogobrojne hrvatske obitelji konačno pronašle svoj mir, a nestali svoje vječno počivalište i spokoj.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »