Priopćenje za javnost UDPNHBDR

Poštovani,

Zbog velikog broja upita članova udruge i građana dužni smo javno reagirati priopćenjem ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Ovim putem molimo sve kandidate na predstojećim parlamentarnim izborima da se suzdrže od korištenja imena Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u predizborne svrhe. Naime, naša udruga podržava sve hrvatske građane u političkom aktiviranju, pa tako i djecu poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i članove naše udruge, koje u tom smislu i ohrabrujemo svjesni činjenice da političari donose odluke koje uvelike utječu na naše živote, a smatramo da nitko ne može bolje razumjeti probleme naše populacije od onih koji su i sami dio te iste populacije.

Ponosni smo na činjenicu da su neki članovi naše udruge ujedno i članovi različitih političkih stranaka, te ne moraju, niti žele posebno naglašavati svoje članstvo u udruzi, obzirom da su u svojim zajednicama prepoznati po svom radu, angažmanu i aktivizmu u korist sve djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Neprihvatljivo nam je korištenje imena Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u vlastitoj političkoj promociji pojedinaca, a posebno ružnu poruku šalje ako se članstvo ili aktivizam u udruzi koristi tek kao lijepa crtica u biografiji – pogotovo ako je ono trajalo manje od mjesec dana i to prije nepunih devet godina.

U ovih devet godina od osnivanja Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koja djeluje na području Republike Hrvatske, razvili smo se u prepoznatljivu udrugu koja časno zastupa populaciju djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Udruga u svom sastavu trenutno broji 11 županijskih Podružnica, koje su se osnivale kroz prethodnih devet godina, te se kroz rad istih trudimo pomoći zajednici u kojoj djelujemo i osobama iz naše populacije. Brojni su projekti kojima se naša udruga i članovi iste mogu pohvaliti, a najviše prepoznat projekt je mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ kojeg će udruga organizirati i ove godine 20.11. u Vukovaru, na obljetnicu najvećeg masakra nad hrvatskim stanovništvom – masakra na Ovčari, i to deveti put po redu. Mimohod je to koji okuplja ljude iz svih krajeva Republike Hrvatske, kao i brojnih Hrvata iz iseljeništva. Udruga je već nekoliko puta organizirala brojne sportske susrete, tribine i humanitarne pomoći, od kojih bi smo izdvojili pomoć za stradale u poplavama u Posavini, pomoć žrtvama potresa u Italiji, pomoć Anabeli Milić iz Vukovara, oboljeloj od zloćudne bolesti, pri odlasku na liječenje u inozemstvo, pomoć odjelu pedijatrije opće bolnice u Sisku. U svom radu svakodnevno pomažemo članovima udruge, te im omogućavamo besplatnu psihološku pomoć kroz brojne grupne i individualne radionice, a koje provode stručne osobe. U 2015. godini po prvi puta smo provodili anketiranje djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, te rezultate predstavili na tribini – to je ujedno i prvo takvo anketiranje među našom populacijom. Kroz rad naših Podružnica provodili smo razne projekte – organizirali edukativne izlete za preko 200 djece starijih odgojnih skupina dječjeg vrtića Vukovar 1, predstavljali brojne zbirke pjesama i knjige svjedočanstava branitelja, stradalnika i obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, organizirali brojna obilježavanja sjećanja na naše poginule i nestale heroje Domovinskog rata.

Transparentan rad udruge pokrjepljujemo objavom godišnjih izvješća o radu udruge, a za 2015. godinu izradili smo i revizorski uvid u financijski izvještaj udruge, te ga također javno objavili. U svom devetogodišnjem djelovanju aktivno smo se uključivali u prijedloge izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a naši članovi udruge su u 2016. godini također bili u nekoliko radnih skupina pri izradi jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Veliku pozornost posvećujemo pitanju nestalih osoba iz Domovinskog rata, na koju problematiku stalno upozoravamo građane i institucije.

Sve navedeno samo je mali dio onoga što udruga provodi u zadnjih devet godina rada. Udrugu i aktivnosti po kojima je postala prepoznatljiva gradili su svi članovi zajedno, većina aktivno uključena u rad iste od prvog dana njezinog osnivanja.

Predsjedništvo UDPNHBDR

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano