Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnica VRO „Oluja“ u Kninu

Dana 5. Kolovoza 2016. godine, već tradicionalno u 9.43 sati, zvonjavom kninskih crkvenih zvona simbolično je obilježen trenutak kada su prije 21 godinu u Knin ušli pripadnici hrvatske vojske. U podizanju zastave Republike Hrvatske sudjelovali su brojni hrvatski branitelji, među kojima i članica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, kćer smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, Zrinka Buljan. Nakon podizanja zastave, uslijedio je prelet tri borbena aviona MIG-21 i ispaljivanje počasnih plotuna. Potom je akrobatska grupa “Krila Oluje”, koja je ovim nastupom obilježila 11 godina svog postojanja, izvela prigodan letački program.

Po završetku svečanosti na Kninskoj tvrđavi, u zajedničkom mimohodu pripadnici Oružanih snaga RH, policije, braniteljskih udruga te ostali sudionici svečanosti uputili su se prema Trgu dr. Ante Starčevića gdje je nastavljena središnja svečanost. Ispred spomenika Hrvatske pobjede “Oluja 95” položen je zajednički vijenac u ime predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva branitelja, izaslanstva OSRH, braniteljskih udruga, Ravnateljstva policije, Grada Knina, Grada Zagreba, Šibensko-kninske županije te ostalih predstavnika vlasti. Molitvu za sve poginule branitelje, civilne žrtve i stradalnike Domovinskog rata predvodio je vojni biskup mons Jure Bogdan, a sa središnjeg trga puštena je 21 golubica u znak sjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje u VRO “Oluja”. U prigodnom obraćanju na Trgu Ante Starčevića predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović uputila je posebnu zahvalu svim sudionicima Oluje, osobito junacima poginulima za našu slobodu i budućnost. Istaknula je kako je hrvatska država stvorena voljom hrvatskog naroda i hrvatskih državljana, ali i veličanstvenim pobjedama hrvatskih branitelja čiji je vrhunac bila upravo operacija Oluja. “Cijeli je hrvatski narod tada disao i živio radost tih povijesnih dana. Ovo je praznik naše slobode i mira” istaknula je. Prisutnima se u ime hrvatskih branitelja obratio umirovljeni pukovnik Ivica Glavota koji je naglasio kako je Oluja bila najveći dragulj u kruni Domovinskog rata.

Nakon prigodnih obraćanja pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, policije, braniteljskih i stradalničkih udruga uputili su se zajedničkim mimohodom do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje je služena misa za Domovinu koju je predvodio biskup šibenski u miru  mons. Ante Ivas u koncelebraciji s vojnim ordinarijem mons. Jurom Bogdanom te mons. Tomislavom Rogićem, biskupom šibenskim.

U nastavku obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 21-godišnjice VRO „Oluja“ ministar branitelja Tomo Medved, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i ostali visoki uzvanici posjetili su štandove na kojima su bili izloženi proizvodi braniteljskih zadruga.

Cjelodnevni program obilježavanja zaključen je koncertom „ Pobjeda za heroje – Knin za Vodotoranj“ u kojem su sudjelovali brojni izvođači te je oformljen pozivni centar kroz koji su se građani svojim pozivom mogli uključiti u prikupljane sredstava za obnovu vodotornja u Vukovaru. 

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovani članovi obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, hrvatski branitelji, obitelji, dragi prijatelji i suradnici, Nalazimo se

Opširnije »