Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježeni u Vukovaru

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja započela je već u jutarnjim satima kada su članovi Hrvatske udruge za uzgoj i selekciju sitnih životinja kod Vodotornja pustili 211 golubova koji simboliziraju 211 hrvatskih branitelja koji su svoj život dali u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja 1995. godine. Također je pušteno i više od tisuću golubova pismonoša s Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata koji su s porukama mira poletjeli u Knin.

Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Vukovaru nastavio se budnicom. Od Bećarskog križa kroz centar prodefilirale su Mažoretkinje grada Vukovara uz pratnju Gradskog puhačkog orkestra. 

Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata vijence su položila i svijeće upalila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, na čelu s pomoćnikom ministra Stjepanom Sučićem, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova i obrane, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara na čelu s predsjednikom Gradskoga vijeća Igorom Gavrićem i zamjenikom gradonačelnika grada Vukovara Marijanom Pavličekom, županijske i gradske koordinacije braniteljskih udruga te zajednički vijenac obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata – članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i udruga Vukovarske majke. Molitvu i Svetu misu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje iz Domovinskog rata služio je gvardijan fra Ivica Jagodić.

Točno u podne započeo je program u Park-šumi Adica otkrivanjem monumentalne drvene skulpture Raspetoga Krista koju su izradili umjetnici iz ernestinovačke kiparske kolonije. Kipari su obradili osušeni stari hrast te od debla izradili skulpturu Krista, a od grana skulpture Marije i Josipa koja je postavljena na sam ulaz u Adicu. Nakon blagoslova skulpture, koju je predvodio fra Vjenceslav Janjić, bijelu golubicu pustila je unuka poginulog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i kćer člana Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Lorena Barišić.

U sklopu programa upriličena je i prezentacija vozila i opreme MORH-a, vatrogasaca i policije, tijekom koje su građani mogli isprobati opremu. U park-šumi Adica održano je i natjecanje u kuhanju fiša, na kojem su se ispred Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata natjecali članovi Mario i Saša Barišić. Druženje građana nastavljeno je uz tamburaški sastav Allegro, te podjelu fiša.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano