Predstavnici UDPNHBDR Podružnice Splitsko-dalmatinska županije na vojnom hodočašću u Sinju

Povodom 300. godišnjice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske, u Sinju je 30. srpnja 2016. godine održano hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije. Hodočašću su i ove godine nazočni bili članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Splitsko-dalmatinske županije.

Svečanost je započela skidanjem Gospine slike s njenog oltara, što su učinili župnik fra Perica Maslać, fra Ante Bešlić i fra Lukica Vojković. Nakon kratke molitve, koju je kao i cijelo misno slavlje predvodio msgr. Jure Bogdan, svečana procesija krenula je iz crkve preko Trga kralja Tomislava, Glavičkom ulicom do samostanskog dvorišta gdje je služena sveta euharistija.

U procesiji su pripadnici Hrvatske vojske, policije, braniteljskih udruga nosili Gospinu sliku, a pripadnici počasne predsjedničke garde nosili su zavjetnu zlatnu krunicu, izrađenu od zlata prikupljenog od zavjetnih darova vjernika. Iza križonoša u mimohodu je bilo tridesetak stjegonoša koji su nosili državnu, Gospinu, alkarsku i druge zastave.

U svom pozdravnom govoru sinjski gvardijan fra Petar Klapež kratko je podsjetio veliki broj hodočasnika na povijest Gospina svetišta i na svečanost obilježavanja 300. obljetnice od krunjena Gospine slike, koja će se održati 22.rujna ove godine.

Uz mnoštvo hodočasnika svečanosti je nazočio glavni tajnik u Ministarstvu obrane RH Petar Barać, direktor GSOSR kontraadmiral Robert Hranj, zapovjednik HRM kontraadmiral Predrag Stipanović, saborski zastupnici Ivan Šipić i Miro Bulj, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, predsjednica Gradskog vijeća Ivana Šabić te ostale osobe iz javnog, vojnog, policijskog, društvenog života.

U svojoj propovijedi msgr. Jure Bogdan govorio je o Mariji, Majci Božjoj, Gospi sinjskoj, ali i o moralu i onima koji ga na jedan neprimjeren način promoviraju u svakodnevnom životu.

    ‘Bog stvoritelj je jedini konačni izvor moralnog reda koji je upisan u našu ljudsku narav. Braćo i sestre, ovo nikada, ama baš nikada ne smijemo zaboraviti, jer ako to zaboravimo onda je naš život dezorjetiran’, istaknuo je monsinjor Jure Bogdan, koji je na kraju propovjedi uputio poruku okupljenom puku:

    ‘Majko, Marijo naša, Gospe Sinjska, čuvaj nas u svim silama, haridibima kroz koje prolazimo, čuvaj nas i brani u svim našim potrebama, a one su velike u duši i na našem tijelu, tako budi’, zaključio je svoju propovjed vojni biskup Jure Bogdan.

Tijekom svečane euharistije pjevala je klapa Sv Juraj HRM-a, a svirao orkestar HRM-a. Uz pripadnike HV-a, policije, branitelja, gospino svetište danas su hodočastili vjernici Sitna Gornjeg i Dubrave.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano