Ministar branitelja Tomo Medved održao sastanak s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata

U Ministarstvu branitelja 11. srpnja 2016. godine održan je izvještajni sastanak ministra branitelja gosp. Tome Medveda i ministra vanjskih i europskih poslova gosp. Mire Kovača s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Na prvom dijelu sastanka ministar branitelja, kao i pomoćnici te zamjenik ministra, iznijeli su informacije o proteklom radu ministarstva i pojedinih uprava u okviru istoga. Osvrnuli su se na rezultate rada radnih skupina za izmjenu Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji iznoseći kako će se rad na analizi prijedloga nastaviti po modelu radnih sastanaka koordinatora pojedinih skupina. Ministar branitelja naglasio je potrebnu daljnjeg intenzivnog rada na  analizi stanja i izradi prijedloga Jedinstvenog Zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata,  analizi posljedica primjene Zakona o mirovinskom osiguranju s prijedlogom rješavanja, analizi stanja i osmišljavanja koncepta stambenog zbrinjavanja te intenziviranja traženja nestalih osoba.  Poseban naglasak stavio je na izradu strategije za očuvanje i zaštitu zdravlja te potrebe preventivnih pregleda.

U drugom djelu sastanak ministar vanjskih poslova gosp. Miro Kovač upoznao je predstavnike udruga o ugrađenim mjerilima u poglavlje 23 kojim će Republika Hrvatska zahtijevati od Republike Srbije punu suradnju na području pružanja informacija o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, omogućavanje reparacije žrtvama ratnih zločina, suspenzija zakona kojim je Republika Srbija proglasila univerzalnu nadležnost za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, kao i potpunu suradnju s Haškim sudom.

Kao rezultat sastanka potaknuta je inicijativa donošenja Deklaracije u kojoj će biti izraženi stavovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata o zahtijevanju ispunjenja postavljenih mjerila u poglavlju 23.

Podijeli ovaj tekst:

Posljednje dodano